Afbeelding
Foto: gemeente Venray

Video: Zonnepanelen op gemeentehuis

Venray | De 440 zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis en Jerusalem zijn sinds enige tijd werkzaam. Wethouder Jan Jenneskens (D66) is blij met de komst van de zonnepanelen. "Het is een hele mooie mijlpaal. Het leggen van de zonnepanelen heeft nogal wat voeten in aarde gehad, maar we zijn blij dat alles werkt."


Ongeveer de helft van de panelen ligt op het dak van Jerusalem en de andere helft is bevestigd op het dak van het gemeentehuis. De zonnepanelen produceren per jaar zo'n 124.000 kilowattuur (kWH, red.) ofwel stroom voor zo'n veertig huishoudens. Daarmee wekt het gemeentehuis zo'n 12 procent van het eigen stroomverbruik op. Omdat het energienetwerk van netbeheerder Enexis in Venray 'op slot zit'. Krijgen gebouwen over het algemeen geen grootverbruikersaansluitingen meer van Enexis. De gemeente Venray kreeg die wel, omdat de gemeente geen stroom teruglevert aan het net. "Dat is momenteel een extra uitdaging voor ons, maar ook voor de gehele regio. Enexis werkt momenteel samen met transmissienetbeheerder TenneT hard om het energienet in deze regio te versterken."

Met de komst van de panelen wil de gemeente Venray het goede voorbeeld geven voor de inwoners. "We willen niet alleen zeggen dat het belangrijk is om energie op te wekken, maar zelf ook het initiatief nemen. We bekijken momenteel ook of het mogelijk is om zonnepanelen te leggen op de wijkcentra en andere gemeentelijke gebouwen. Het is een flinke uitdaging in het kader van de energietransitie, maar we werken daar hard aan. Stap voor stap werken we naar de klimaatdoelen van 2020 en 2050. We kunnen niet afwachten en we willen actief aan de slag."