Afbeelding
Foto: eigen foto

Enquête: ruime meerderheid zegt 'nee' tegen windpark

VENRAY | Van de 571 personen die een ingevuld enquêteformulier per post of online naar het gemeentehuis stuurden, zeggen 392 'nee' (68,7 procent) tegen de komst van een windpark in de gemeente Venray, 129 zeggen 'ja, mits' (22,5 procent) en 50 (8,8 procent) vinden het prima. De hamvraag van de enquête was: 'Wat zou u vinden van een lokaal windpark in de gemeente Venray?' De resultaten werden begin deze week tijdens online bijeenkomsten bekendgemaakt door Frank van Bussel van Windpark Venray.


Door Henk Baltussen


Van Bussel is door de gemeente Venray en windparkontwikkelaar Etriplus uit Venlo aangesteld als onafhankelijke gebiedsregisseur om na te gaan of een windpark haalbaar is in Venray. Liever gezegd, in het gebied tussen Castenray, Oirlo, Oostrum, Geijsteren, Wanssum en Meerlo. Elders in de gemeente zijn volgens Van Bussel geen rendabele windparken aan te leggen, vanwege de aanwezigheid van vliegveld De Peel. Met een werkgroep, bestaande uit inwoners van Geijsteren, Wanssum, Oirlo, Castenray en Oostrum, voert Van Bussel de eerste verkenningen uit naar de haalbaarheid van een windpark.

Een enquête maakt daar onderdeel van uit.


Oirlo

De meeste enquêtes werden in Oirlo ingevuld en ingestuurd; 199 inwoners deden dat; 153 zeiden nee. Dat er zoveel Oirlonaren meededen heeft er mee te maken dat enkele mogelijke locaties voor een zestal windturbines in de achtertuin van het dorp liggen. In Castenray (86 deelnemers), Oostrum (74), Wanssum (71) en Geijsteren (66) werd minder fanatiek de enquête ingevuld. De resultaten zijn evenwel vergelijkbaar met Oirlo. Alleen in Oostrum zei 53 procent nee en 30 procent twijfelt.

Wat is de betekenis van deze uitslag, wilden enkele deelnemers aan de internetbijeenkomst weten. "Dat is aan de gemeenteraad", zei Van Bussel. "Die kijkt naar de burger maar ook naar andere belangen." Wethouder Jan Jenneskens gaf ook aan dat de raad het laatste woord heeft. "Het college komt met een voorstel op basis van info die nu wordt verzameld. Daar worden meningen zeker in meegenomen."
Dat voorstel moet er voor de zomer liggen. Dan wordt duidelijk of de gemeenteraad Windpark Venray in de prullenbak gooit, of dat verder kan worden gegaan met de plannenmakerij.


Golfbaan Geijsteren

Over de mogelijke locatie van het windpark werden een aantal zaken duidelijk. Dat er tussen Oirlo en Castenray windmolens komen, lijkt steeds onwaarschijnlijker. Alleen als de 300 metergrens tussen woningen en molens wordt gehanteerd is dat nog mogelijk, wordt het 450 meter (een logischer afstand) dan niet. Ook windmolens bij de visvijvers van 't Alvertje en zuidoostelijk van Wanssum (twee andere zoekgebieden) vond Van Bussel geen bijster gelukkige keuze. Dan blijft alleen nog de locatie noordelijk van de N270 over, in de buurt van de Geijsterse golfbaan. Die bui hadden inwoners van Geijsteren al eerder zien aankomen. De reden om GroenGeijsteren op te richten, een groepering die zich nadrukkelijk tegen een windpark op die locatie keert.


Bangmakerij en misleiding

Dat maakte Frans Overman van GroenGeijsteren tijdens de online-bijeenkomst in onverbloemde bewoordingen duidelijk. Hij heeft geen enkel vertrouwen in de werkwijze van Windpark Venray en sprak over informatie die wordt achtergehouden en over het verkondigen van halve waarheden. "Als ik dit allemaal hoor, dan overweeg ik een advocaat in te schakelen, zoals dat bij industrieterrein De Spurkt is gebeurd." Die advocaat kraakte het collegevoorstel met betrekking tot De Spurkt, waardoor de gemeenteraad de stemming erover opschortte.

'Doorstomen naar de zomer met een waanzinnig proces'

"Het is bangmakerij wat we horen", zei Overman. "Het is belangrijk dat we zelf kiezen, omdat anders de provincie dat doet, wordt er gezegd. Dat is gewoon niet waar. De provincie mag dat helemaal niet. Ik zie uitsluitend een manipulatief proces dat gericht is op halve leugens en misleidende info. Windturbines betekenen het einde van een prachtige omgeving, van een geliefd recreatiegebied, het einde van de stilte." Volgens Overman wordt er doorgestoomd naar de zomer om de raad een besluit te laten nemen. "Een waanzinnig proces met onnodige haast wat tot onvolledige besluiten leidt."


Defensie

Van Bussel weigerde op de woorden van Overman in te gaan. Wel zei hij toe dat er een visualisatie van het windpark komt en hij neemt contact op met Defensie aangaande het verbod om in een bepaald gebied rondom de vliegbasis molens te mogen plaatsen. Overman zegt daarover gerede twijfels te hebben.

Jan Cuijpers uit Oirlo vond dat er meer naar de specifieke omstandigheden van een gebied moet worden gekeken. "Het moet niet zo zijn dat een gemeente zegt 'doe maar windturbines en zonneparken en dan zijn we klaar.' In Venray is veel vee en dus veel biomassa. Daardoor zijn er veel daken, ook op logistieke gebouwen. Maak daar eerst gebruik van, leg eerst daken vol en kijk dan wat je nog tekort komt. Maar kom niet meteen met een windpark. Daarbij komt dat we al veel overlast ervaren van de veehouderijen, De Peel komt er nog bij, veel logistieke hallen, zo'n windpark is echt van de pot gerukt."


Rob Dekkers uit Wanssum (van Dekkers Tweewielers) had ook in de gaten dat het gebied bij de golfbaan nog overblijft voor windmolens die in Venray een tiphoogte (topje van rotorblad op de hoogste stand) krijgen van 220 meter. "Zonde om ze op dat mooie stukje Venray te plaatsen. Kijk naar alternatieven. Leg eerst de daken vol."
Derk Ederveen van Dorpsraad Oostrum zegt vertrouwen te hebben in een goede procesgang. "Wij bepalen als dorpsraad ons standpunt als er een concreet voorstel ligt."