Afbeelding
Foto: Eigen foto

Kritiek rapport Borggraaf

VENRAY | Het bestuur van Venrays Museum tekent met een bezwaarschrift protest aan bij het college tegen het aanstellen van een professioneel procesbegeleider voor De Borggraaf. Die moet er een 'bruisend ontmoetingspunt van maken voor de Venrayse historie en cultuur', stelt het gemeentebestuur.


Het besluit nam het college naar aanleiding van de uitkomst van een onderzoeksrapport van Livingpast uit Nijmegen. Dat bureau werd ingevlogen omdat in De Borggraaf, volgens het college, door ruzies een onwerkbare situatie was ontstaan tussen en met de partijen die onderdak hebben in de Borggraaf. Dat zijn Venrays Museum, de VVV, een archeologische werkgroep, het DigiLab (met de website Rooynet in het kielzog) en Stichting Historisch Platform Venray dat nauw bij de Borggraaf is betrokken. Bij HPV zijn bijna vijftig instanties en verenigingen uit de hele gemeente aangesloten. Livingpast bracht alles in kaart en bracht daarover advies uit aan het college. Met dit rapport ligt er een helder advies op tafel voor een andere organisatiestructuur en bestuurlijke vernieuwing, stelt cultuurwethouder Anne Thielen.

Voor de kwartiermaker die de komende twee jaar in De Borggraaf aan de slag gaat, wordt 50.000 euro uitgetrokken. Hij of zij moet alle neuzen van de gebruikers van het pand in dezelfde richting in zien te krijgen. Ernest Raedts, voorzitter van Stichting Venrays Museum dat hoofdgebruiker is van De Borggraaf, is woedend over het besluit. "Het museum wil de blik op de toekomst richten, naar een stip op de horizon. Hoe daar te komen. Het rapport kijkt alleen maar terug. Wij willen stappen zetten naar een modern museum, maar de organisatie is daarvoor te klein. Daar moet goed naar worden gekeken. Nu worden de schijnwerpers vooral gericht op HPV dat veel interne ruzies kende. En dat kwam maar door één bestuurslid. Dat blokkeerde ook de verdere ontwikkeling van Venrays Museum. Ons is gevraagd medewerking te verlenen aan de uitwerking van de aanbevelingen die in het rapport staan. Dat gaan we dus niet doen. Die kwartiermaker komt er bij ons niet in."


Lees verder op pagina 9.