Jeroen Ewalts, Patrick Janssen, Mark Weijs, Wilco Postma en Nick Saffrie (v.l.n.r.) bij de kunstwerken in het centrum.
Jeroen Ewalts, Patrick Janssen, Mark Weijs, Wilco Postma en Nick Saffrie (v.l.n.r.) bij de kunstwerken in het centrum. Foto: Rianne Verbong

Vastelaovesvuur brandt ook nu

Venray | Vier kunstwerken met bijbehorende gedichten in het centrum van Venray zorgden afgelopen week voor de nodige reuring. De makers en initiatiefnemers van de vastelaoveskunstwerken bleven onder de radar. Tot nu. Het idee van de werken ontstond bij Nick Saffrie @apestaaltje, de gedichten werden geschreven door Patrick Janssen en de boodschap werd anoniem verspreid door Jeroen Ewalts, de huidige prins van De Piëlhaas.


"Toen we de kunstwerken vorige week woensdag plaatsten, hebben we ook mijn adjudanten Wilco Postma en Mark Weijs meegevraagd. Zij wisten van niks en waren verrast door de werken", vertelt Ewalts enthousiast.

De verkleedkist die gesloten blijft, de kieps die aan de kapstok blijft hangen, de ballon zonder lucht met slingers en het vastelaovesvuur. Het zijn de vier thema's die hoorden bij de kunstwerken. Het idee ontstond volgens Ewalts bij Saffrie. "Hij zit net als ik bij de brandweer in Venray en vorig jaar is hij aangestoken met het vastelaovesvirus. Hij is erg creatief en handig en wilde een serie kunstwerken maken met een onderliggende boodschap. Daar was vastelaovend dit jaar natuurlijk uitermate geschikt voor. We hebben het feest op een alternatieve manier moeten vieren en met deze kunstwerken hebben we toch het vastelaovesvuurtje brandende gehouden. Heel bijzonder, maar hopelijk kunnen we volgend jaar weer gewoon een feestje bouwen."

Met alleen de kunstwerken was de boodschap niet compleet volgens Saffrie, dus benaderde hij liedjesschrijver en collega-brandweerman Janssen. "Hij zorgde voor pakkende gedichten bij de kunstwerken. Om het project uit te dragen vroeg het tweetal mij er als prins van De Piëlhaas en collega-brandweer ook bij."

De kunstwerken zijn nu weer opgeruimd, maar Ewalts zoekt nog een nieuwe bestemming voor de werken. "Ze verdienen een nieuwe plek. Waar dat precies moet zijn, weet ik niet. Ik daag de inwoners van Venray uit om een nieuwe bestemming voor de vier kunstwerken te vinden. Op die manier krijgen de werken een tweede leven."

Afbeelding