Corona of niet, Sies Liebrand liep maandag in Venray de route van de grote optocht.
Corona of niet, Sies Liebrand liep maandag in Venray de route van de grote optocht. Foto: Antoon Jeuken

Video: Grote optocht in het klein

Venray | Meer dan twintig keer liep hij als eenling (einzelgänger) mee in de Venrayse optocht. Voor Sies Liebrand meer dan reden genoeg om zich maandag feestelijk uit te dossen en in zijn eentje de route te lopen van de grote optocht die dit jaar niet doorging. Onderweg kreeg hij onverwacht gezelschap van de familie Alders. "Het Vorstenbal en de grote optocht zijn ieder jaar de hoogtepunten van vastelaovend in Venray. Het mooiste dat er is", vertelt Liebrand enthousiast.


Voor Liebrand uit Venray was het dan ook meer dan logisch om carnavalsmaandag toch zijn jaarlijkse rondje door de straten van Rooj te maken. Inspelend op de actualiteit 'Genne optocht, maar wandelen mag', met een anderhalve meter lange wandelstok om passanten en kijkers langs de kant op gepaste corona-afstand te houden.

Jägermeister als steuntje in de rug van optochtlopers

Dit jaar echter geen duizenden feestelijk uitgedoste toeschouwers langs de kant, geen praal- en (jeugd-)prinsenwagens, kleine en grote groepen, eenlingen en duo's en muziekgezelschappen in een bonte stoet door de Venrayse straten. Een grauwe, grijze hemel als enige metgezel.

Gelukkig waren de weergoden hem gunstig gestemd en bleef het droog. Voor Liebrand voelde het onwerkelijk aan. "Alle cafés dicht, geen mensen langs de kant. De Hofstraat en de Grote Markt helemaal leeg. Ik vroeg me onderweg echt af: 'Waar zitten de mensen vandaag?' Iedereen heeft volgens mij braaf thuis carnaval gevierd."


Behoudens duimpjes omhoog van nieuwsgierige mensen langs de route, automobilisten die toeterend het initiatief wel konden waarderen en een Jägermeister van enkele vrienden die zich langs de weg hadden geposteerd, meer viel de Venrayse eenling niet ten deel. In de Hoenderstraat sloot de familie Alders zich aan om de route samen te vervolgen. Ton Alders, die al meer dan 35 jaar met vriendengroep 't Centrum aan de grote optocht meedoet, was in gezelschap van zijn vrouw Marion. Enkele trouwe kompanen van de vriendengroep hadden niet gerekend op de onverwachte deelname. "Onze kinderen kregen er lucht van en samen met onze aanhang, zes man sterk, zijn we gaan lopen. De keuze was niet moeilijk voor ons. Of thuis met buikpijn op de bank zitten, of het rondje lopen. Vastelaovesmaandag zonder de grote optocht bestaat voor mij niet."

Een snelle duik tussen de oude spulletjes van de voorgaande jaren leverde een mooie creatie op. Compleet met de onafscheidelijke klompen en de naakte kuiten was het plaatje compleet. Hoewel de coronaoptocht 2021 voor altijd in zijn geheugen blijft gegrift, was het een bizarre onderneming. "Je mist de vaste steunpunten langs de route waar je een Jägermeister krijgt aangeboden, het pilsje bij de steigerbouw van Frank Schaeffers, de 'dröpkes' van de kijkers langs de kant. Uit de enthousiaste reacties langs de route blijkt wel hoe erg de mensen carnaval missen."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding