Zonnepark op oude vuilstort Venrays Broek in procedure

VENRAY | De aanvraag voor een omgevingsvergunning voor de bouw van een zonnepark op de oude vuilstort Venrays Broek ligt bij de gemeente Venray. De indiener is Bodemzorg Limburg, dat een oppervlakte van zes hectare vol wil leggen met zonnepanelen. Wel moet nadrukkelijk rekening worden gehouden met de aanwezigheid van zeven dassenburchten.


Door Henk Baltussen


Er is plaats voor meer panelen, maar een hectare van het hooggelegen gebied moet worden ingezet voor flora en fauna. "Vooral de randen moeten vrij blijven", legt Dick Rootert, directeur van Bodemzorg Limburg. "Sommige gemeenten willen een zonnepark verbergen met groen, andere willen het juist aan de buitenwereld laten zien. dat ze met duurzame energie bezig zijn." Medio dit jaar hoopt BL uitsluitsel te hebben van de gemeente Venray. Die staat achter het plan want Venray is aandeelhouder van Bodemzorg Limburg, dat van 1994 tot 1997 onderdeel was van Afvalverwijdering Limburg (AVL). Nu is BL een zelfstandige organisatie met de gemeenten in Limburg als aandeelhouders. Rootert: "Wij hebben géén commerciële doeleinden, maar geven invulling aan de maatschappelijke verantwoordelijkheid van onze aandeelhouders."

Namens hen heeft Bodemzorg Limburg de ‘eeuwigdurende’ zorg voor vijftien gesloten stortplaatsen op zich genomen, waaronder het Venrays Broek.

BL doet wel mee in de subsidiemolen en hoopt mee te doen aan de najaarsronde van de Stimuleringsregeling Duurzame Energietransitie (SDE). Volgens de Venrayse regels moeten omwonenden en dorpen bij zonneparken mee kunnen profiteren van de opbrengsten ervan. "In dit geval profiteert de gemeente als aandeelhouder", zegt Rootert. "In de vorm van gratis groene stroom bijvoorbeeld. De inwoners profiteren er dan ook indirect van. Wij zijn er ook voor de nazorg van het zonnepark en voor de instandhouding ervan."

Dorpsraad Merselo (de oude vuilstort ligt op Merselo's grondgebied) heeft in principe geen probleem met het zonnepark, meldt dorpsraadvoorzitter John van Dijck.

"Er liggen daar wel dassenburchten. Niet iedereen is daarom blij met een zonnepark daar. Als dorpsraad zorgen wij voor alle inwoners, ook voor degenen die geen voorstander zijn."

Dassenwerkgroep Venray-Horst is niet blij met de ontwikkelingen, ook niet rondom de vuilstort: "De dassen op de oude stort van het Venrays Broek huizen daar al heel lang", weet Jan Droesen van de werkgroep.

'Het is duidelijk, de gemeente Venray heeft niets met de flora en fauna in het Loobeekdal'

"De burcht is een hoofdburcht en kraamburcht en maakt onderdeel uit van het dassenkernleefgebied in het Loobeekdal. Voor een hoofdburcht is het van essentieel belang, dat er binnen een straal van 500 meter voldoende voedselaanbod beschutting aanwezig is. Maar dat wordt er met het zonnepark niet beter op. Dat park komt boven op de herinrichting Loobeekdal. Door die herinrichting zijn bosjes bij eerder bij de vuilstort stonden gekapt. Ze waren eerder eigendom van de gemeente Venray en Staatsbosbeheer en later zijn ze door het waterschap verkocht aan de eigenaren van het melkveebedrijf (familie Loonen, red.), dat in die buurt ligt. Er staat nu gras." De WBE bevestigt dat in de bosjes in het verleden dassenpijpen aanwezig waren.

"De bosjes waren onderdeel van het preferente leefgebied van de dassenclan op de stort. Het is nu duidelijk dat de gemeente Venray niets op heeft met de flora en fauna en in het bijzonder met het kernleefgebied voor de das in het Loobeekdal." Er waren ook plannen voor een zonnepark met een omvang van 18 hectare rondom de vuilstort. Dat is door de gemeente Venray afgewezen.