Afbeelding
Foto: eigen foto

PVV bevraagt GS over windenergie gemeente Venray

VENRAY/MAASTRICHT | De Limburgse PVV-fractie is benieuwd of de provincie Jan Jenneskens, wethouder van de gemeente Venray, opdracht heeft gegeven na te gaan of windenergie in de gemeente Venray een optie is. PVV-statenlid Bart Megens uit Bergen stelt Gedeputeerde Staten daar vragen over. Jenneskens meldt dat het een 'indirecte opdracht' was.


Door Henk Baltussen


Megens besloot tot het stellen van vragen na een publicatie in dagblad De Limburger op 8 februari. In het artikel met als titel 'Windmolens Venray werpen hun schaduw vooruit' wordt aandacht besteed aan het zoeken van geschikte locaties in Venray voor de plaatsing van windmolens. In het stuk zegt Jenneskens: 'We hebben van de provincie opdracht te kijken of windenergie binnen onze grenzen een optie is'. Megens vraagt in hoeverre GS opdrachtgever is/kan zijn voor het plaatsen van windmolens in de provincie Limburg en in hoeverre GS verantwoordelijk zijn voor de plaatsing ervan. 'Als het college van GS geen opdracht heeft gegeven, neemt GS dan afstand van de uitspraken van Jenneskens?', vraagt Megens. Tevens merkt hij op dat windmolens zonder subsidies onrendabel zijn en dat ze zonder dat geld niet gebouwd kunnen worden. Hij wil van GS weten in welke mate inwoners in Venray en Limburg financieel wijzer worden van windenergie.

'Het betreft dus een indirecte opdracht van de provincie', laat Jenneskens desgevraagd weten. 'De provincie heeft in het Provinciaal Omgevingsplan 2014 (meest recente omgevingsverordening, red.) aangegeven dat er een opgave voor wind dient te worden gerealiseerd in de provincie en aangegeven dat er zoekgebieden voor wind liggen in de gemeente Venray. De gemeente onderzoekt of er reƫle mogelijkheden zijn. Daarnaast wordt in RES-verband (Regionale Energiestrategie, red.) gezamenlijk gewerkt aan de opgave voor duurzame energieopwekking door zonne- en windenergie'.