Marloes Kempkens en Gerrit Hendriks: Merselo in beeld.
Marloes Kempkens en Gerrit Hendriks: Merselo in beeld. Foto: Henk Lammen

Dorpen in de schijnwerper

Venray | Castenray bijt op vrijdag 19 februari het spits af in de serie BuutesteBinne van Cultura Venray. Dertien dorpen in de gemeente Venray staan in de schijnwerpers in deze reeks die laat zien wat de kerkdorpen te bieden hebben op het gebied van kunst en cultuur. BuutesteBinne is te zien bij Omroep Venray.


BuutesteBinne is het geesteskindje van Marloes Kempkens van Cultura Venray. Zij was nieuwsgierig wat de kerkdorpen te bieden hebben. Hoe mooi en uniek alle dorpen in de gemeente Venray zijn. "Als Cultura Venray opereren we eigenlijk altijd vanuit Venray. Persoonlijk was ik heel nieuwsgierig wat de dorpen te bieden hebben. Welke pareltjes er zijn op het gebied van geschiedenis, kunst en cultuur, het verenigingsleven? Aandacht die de kerkdorpen verdienen. Maar ook om er meer draagvlak te creëren." Het idee bleef bij Kempkens borrelen, begin april 2020 begonnen de eerste voorbereidingen en kreeg het project de opmerkelijke naam BuutesteBinne. "Nee, het is geen dialect", lacht Marloes. "Maar een eigen wijze van schrijven. Net zoals ieder dorp zijn eigen wijze van handelen kent." De dorpen werden benaderd en vanuit iedere gemeenschap werd een 'burgemeester van het dorp' naar voren geschoven. Bekende dorpelingen met een vlotte babbel en kennis over de geschiedenis, cultuur en verenigingsleven van zijn of haar dorp. Marloes Kempkens ging met hen op stap in het dorp, de beelden werden op film vastgelegd door Peggy Keijsers en Mariëlle van Bracht. Keijsers nam uiteindelijk ook de montage van de beelden voor haar rekening. "Ieder dorp heeft me verrast", vertelt Kempkens over haar rondgang. "Ieder dorp heeft ook zijn echte verhalen. Ysselsteyn bijvoorbeeld met de banken op het dorpsplein in de vorm van een y, het standbeeld in het Mooder Maasplan in Wanssum, klompenmaker Hay Jeuken in Leunen. Maar vooral ook het rijke verenigingsleven en de geschiedenis. En de humor tijdens de opnamen. Met Rob Poels in Smakt heb ik een kostelijke dag gehad."

In Merselo werd ze rondgeleid door dorpsbewoner Gerrit Hendriks (75). Op zijn eigen, karakteristieke wijze geeft Hendriks kleur aan de uitzending van een half uur, de standaardlengte van alle dertien reportages. Losjes, uit de pols, onvoorbereid, praat hij over zijn uniek dorp. "Als je in Merselo iets wilt organiseren, dan moet je de mensen erbij betrekken. Niet zeggen, zo en zo gaan we het doen. Laat je de mensen meedenken, dan doen ze ook mee. En vergeet vooral de jeugd niet. Dat is bij ons de mentaliteit", prijst hij zijn mededorpsbewoners. In de reportage komt de Merselose molen voorbij, de Ballonzuil, maar ook kleurrijke dorpsfiguren als 'bekker ziene Ties' en 'Handrie uut de zaal'. "Ties maakte nog deeg met zijn voeten", verduidelijkt Gerrit. "Handrie was de man met het mooie snorretje. Kastelein, maar ook aannemer." 'Hannes ut verken' passeert de revue, evenals het nieuwste paradepaardje van Merselo, de volmolen. Hendriks leidde als bouwkundige het prestigieuze project van de Stichting Loobeek. "Helemaal gerealiseerd met zo'n twintig vrijwilligers. 5000 stenen zijn de grond in gegaan, daar is geen metselaar aan te pas gekomen. Ook dat is Merselo." Marloes Kempkens knikt glimlachend. "Ieder dorp heeft zo zijn enthousiaste mensen die het verhaal vertellen. We zijn enorm tevreden met het eindresultaat. Hopelijk de kijkers ook."

Afbeelding