Afbeelding
Foto:

Deken: 'Veel leed door coronacrisis'

Venray | Ook de parochianen van het dekenaat Venray zuchten onder de coronacrisis en bidden voor betere tijden. Deken Ed Smeets maakt het leed en ongemak van nabij mee. In een relaas maakt hij duidelijk waar de schoenen wringen in zijn omvangrijk dekenaat Venray-Gennep.


Door Henk Baltussen


Deken Ed Smeets: "De coronacrisis brengt veel leed voort, niet alleen in veel gezinnen om zaken georganiseerd te krijgen, maar ook dat men elkaar de hele dag op de lip zit. Juffen en meesters die ik spreek maken zich zorgen over hoe de leerlingen erbij te houden. Niet alle ouders zijn in staat om kinderen effectief te begeleiden. En vooral de regelmaat is ver weg. Een voorbeeldje vond ik wel dat een zes- of zevenjarige zich door oma verraden voelde: oma’s zijn er niet om je achter de veren te zitten met huiswerk, maar nu moest hij van oma achter de laptop onder schooltijd."


Gestuntel

"De duur van de crisis en vooral het gestuntel met vaccins en het maar traag openen van perspectief maakt mismoedig. En wie moet je nog geloven in de hoeveelheid van informatie die je van alle zijden bereiken? De dreigende rellen waren voor veel mensen echt iets om bang voor te zijn: of de avondmissen nog wel doorgingen, of het veilig was je auto te parkeren, of er beveiliging was bij de kerk. Ik mag wel zeggen dat ik ben platgebeld door verontruste Venraynaren."


Inspiratie

"Corona is een regelmatig terugkerend thema in preken in de kerk: als bemoediging en inspiratie in moeilijke tijden. De zondagse uitzending van de ochtendmis van half tien die al een jaar lang wordt verzorgd door de vrijwilligers van de omroep, wordt heel goed bekeken en enorm gewaardeerd. Iemand zei me laatst dat hij het knap vond dat ik positief en energiek bleef ondanks de lege kerken. Voor mij eigenlijk vanzelfsprekend, maar deze jongeman die ik sprak en ziek is, liet er zich door inspireren, zei hij. Hoeveel kijkers de live-uitzending op tv heeft laat zich niet meten, maar bijvoorbeeld de Facebooklink trekt wekelijk tussen 600 en 800 kijkers. En dat terwijl de oudere generatie toch bijna louter en alleen naar de tv kijkt."


Uitvaarten

"Kerstmis werd dit jaar door iedereen echt als belabberd ervaren. Samen met carnaval en kermis hoort dat toch bij de hoogtepunten van de jaarkalender van het dorp. De Britse variant van het virus van vlak voor Kerstmis wordt echt als een nieuwe bedreiging ervaren. Was het in de zomer weer aardig aangetrokken in de kerk, sinds dit aangepaste virus er is, is het erg rustig. Ik denk dat de mensen nu op vaccinatie wachten. Als kerk merken we dat veel uitvaarten omwille van de beperkingen voor een zaal met koffie kiezen. Je mag niet naar de koffietafel als je eerst ergens anders bent geweest. Als het afscheid in een zaal is, mag daar koffie bij worden geschonken. Raar maar waar."


Karig en sober

"Ook de vormingsbijeenkomsten voor jong en oud, toch een intensief programma in Venray met veel cursussen en geloofsverdieping, ligt sinds half december alweer plat tot begin maart. Dat merken we inderdaad en dat is voor niemand goed. Catechese op scholen is ook pas weer vanaf maart. Dat hopen we althans. Doopsels zijn er bijna niet. Bedieningen van zieken mogen nog wel, maar de uitvoering ervan is karig en sober. Dat wil natuurlijk niemand. Corebusiness van de kerk zijn de zondagen, vooral de kerkdiensten, natuurlijk. Die hopen we snel weer terug te krijgen, net als de fysieke ontmoetingen. Er zal meer en meer online en digitaal gebeuren. Maar dat kan nooit een vervanging zijn van gewoon menselijk contact. We hopen dat we ergens in maart of april met zijn allen weer wat terug mogen keren naar zoals het in de zomer was. En dan hopen dat herstel zich verder doorzet, voor alles en iedereen."