Bijeenkomst op internet over uitbreiding Houbensteyn

YSSELSTEYN | De Houbensteyn Groep (HG) geeft maandag 22 februari tekst en uitleg over de plannen die het varkensbedrijf heeft in Ysselsteyn en Heide. Dat gebeurt via het online communicatieplatform Teams. HG heeft daarover een brief gestuurd aan omwonenden van Ysselsteynseweg 25 en aan de dorpsraden van Ysselsteyn en Heide.


De Houbensteyn Groep verplaatst niet alleen het kantoor en de mengvoederfabriek van de Ysselsteynseweg 69 in Ysselsteyn naar nummer 25 in Heide, het aantal tonnages voor mestverwerking wordt op die locatie opgehoogd van jaarlijks 35.040 ton naar 99.748 ton. Daarvoor moet de biogasinstallatie op '25' in Heide worden vergroot. De installatie wordt uitgebreid met twee nieuwe vergisters.


Houbensteyn-directeur Martin Houben laat in de brief weten dat aan de plannen een uitgebreid en complex proces voorafgaat. Zoals een herziening van het bestemmingsplan, het opstellen van een milieueffectrapportage en uiteindelijk de aanvraag van een omgevingsvergunning. Het huidige HG-bedrijf omvat zo'n 5.000 zeugen en circa 30.000 vleesvarken en heeft naast vestigingen in Ysselsteyn en Heide ook stallen in Meterik en Grubbenvorst. De Houbensteyn Groep heeft 45 medewerkers. Tijdens de Teams-avond is er alle gelegenheid om vragen te stellen over de plannen waartegen tot en met vrijdag 12 maart zienswijzen kunnen worden ingediend. Wie de internetbijeenkomst van maandag 22 februari wil bijwonen, dient zich van tevoren aan te melden. Het liefste voor 18 februari via een mailtje naar anke@hgroep.nl.