Beeld uit het Odapark in Venray.
Beeld uit het Odapark in Venray. Foto: Persfoto

Rechtszaak Odapark

Venray | Aan een langlopend geschil tussen het Odapark en Pascalle Mansvelders is op donderdag 11 februari in de rechtbank in Roermond een einde gekomen. Beide partijen zijn voor de rechter tot overeenstemming gekomen om het arbeidsgeschil te schikken. Het Venrayse Odapark moet de oud-curator van het Odapark ruim 53.000 euro betalen.


Mansvelders uit Venlo werkte sinds 2011 als curator bij het Odapark als zzp’er. Haar overeenkomst bestond naar eigen zeggen uit een papiertje met daarop drie regels. "Ik heb altijd met heel veel plezier bij het Odapark gewerkt. Ik draag het park ook een heel warm hart toe", vertelt Mansvelders deze week.


Aanpassing

De voorwaarden van de curator werden in 2017 aangepast. Ze kreeg minder uren bij het Odapark, maar meer loon. Toch was nog niet alles goed geregeld. Het Odapark was haar enige opdrachtgever en vanwege de veranderende regelgeving voor zzp'ers bij de Belastingdienst kon zowel Mansvelders als het Odapark volgens haar in de problemen komen. "Die problemen voor het Odapark wilde ik voorkomen. Ik heb, bij het aantreden van het nieuwe bestuur in 2018, gesteld dat ik recht had op een vaste arbeidsovereenkomst. Dat heb ik in een brief gevraagd."


Bestuurswisseling

Het bestuur, dat sinds 2018 wordt voorgezeten door Patrick van der Broeck, vond daar geen bewijzen voor. Mansvelders stapte naar het College voor de Rechten voor de Mens en diende een klacht in vanwege discriminatie op grond van handicap of chronische ziekte. Het college oordeelde dat er geen sprake is van discriminatie en victimisatie. "Tot 2018 heb ik met heel veel plezier bij het Odapark gewerkt."

Odapark Venray en Mansvelders schikken


Schikking

Donderdag was uiteindelijk na meer dan één jaar de rechtszitting in Roermond. Rechter Rob van Leeuwen bracht de partijen ertoe uiteindelijk te schikken. Hij hield ze voor dat ‘het juridisch een ingewikkelde zaak was waar alleen advocaten beter van worden.' Hij spoorde de partijen aan om tot een vergelijk te komen.


Positieve energie

Uiteindelijk zijn partijen ook tot een vergelijk gekomen. De reeds gemaakte uren worden uitgekeerd en er wordt een schadevergoeding ter hoogte van zes maanden werk uitgekeerd. Ook zal Mansvelders nog opdrachten voor het Odapark uitvoeren. Odapark-voorzitter Van der Broeck kan zich vinden in de schikking: "Ik ben tevreden dat we tot een vergelijk zijn gekomen. Ook ben ik blij dat het College voor de Rechten van de Mens ons in het gelijk heeft gesteld, dat er geen sprake is van discriminatie. We kunnen nu dus álle positieve energie richten op het bouwen aan het park. Ook kan Pascalle Mansvelders zich nu weer richten op haar passie; kunst."


Mansvelders stelt eind 2018 te hebben aangegeven langzaam te willen stoppen bij het Odapark. Ze zou de subsidieaanvraag voor het park begin 2019 afronden en in de zomer van dat jaar nog één grote tentoonstelling organiseren. Zover kwam het niet. "Nu kan ik het hoofdstuk eindelijk afsluiten en weer verder met mijn leven. Het is een vervelende periode geweest voor mij en ook voor het Odapark. We kunnen nu weer verder."