De gezusters Friesen rond 1914. Staand v.l.n.r.: Drina; Drika; Marie; Allegonda. Zittend v.l.n.r.: Nel; Mien.
De gezusters Friesen rond 1914. Staand v.l.n.r.: Drina; Drika; Marie; Allegonda. Zittend v.l.n.r.: Nel; Mien. Foto: RooyNet

Zes gezusters Friesen

Castenray | Alle zussen Friesen dragen op de foto een toer met daaronder een muts.

Dat was in die tijd het traditionele hoofdbedekking bij de dames in onze streek. Meisjes die op twaalfjarige leeftijd de Plechtige H. Communie deden, kregen op die dag de toer van hun moeder op hun hoofd. Daarna gingen ze de toer pas dragen rond hun achttiende verjaardag of na hun huwelijk. Na de Tweede Wereldoorlog werd de toer vrijwel niet meer gedragen. Alleen enkele oude dames zag je nog met het traditionele hoofdbedekkingl lopen. Drika Dinghs-Friesen heeft tot haar dood in 1956 de toer gedragen. De laatste toerendraagster in Castenray was Marie Emonts-Geurts. Zij wilde niet meer ien d’n hoed en droeg de toer tot aan haar dood in 1967. Deze toer is te bezichtigen in het Castenrayse heemkundelokaal.

De ouders van de dames Friesen waren Theodorus en Theodora Friesen-Cox. Landbouwer Theodorus Friesen werd op 2 juni 1833 in Castenray geboren. Hij overleed op 5 januari 1887 in Castenray op 53-jarige leeftijd en liet zijn vrouw achter met acht kinderen en het boerenbedrijf. Theodora Cox werd op 10 maart 1893 in Horst geboren. Zij overleed op 11 november 1923 in Castenray. Mien Friesen trouwde met Cornelis Kemmelings, tot 1909 koetsier bij de baron in Geijsteren. Daarna werd hij landbouwer op 't Schoor in Castenray. Nel Friesen was naaister. Zij was ook de laatste toerenmaakster in onze streek en kreeg als bijnaam ‘Cleijns Nel', nadat ze was getrouwd met gemeenteraadslid Peter Jacobs. Hij kwam van boerderij 'Cleijns Goed' in Leunen, waar ze gingen wonen. Drina Friesen trouwde met gemeenteraadslid Hendrikus Strijbos, landbouwer te Castenray. Allegonda Friesen trouwde met de Castenrayse landbouwer Peter Weijs. Drika Friesen trouwde met Grád Dinghs, landbouwer te Castenray, en Marie Friesen trouwde met landbouwer Peter Emonts.

Foto: Stichting Heemkundige Genootschap Castenray. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas, weekbladen van de kerkdorpen en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien. Werkgroep Oude Foto RooyNet.