Afbeelding
Foto: eigen foto

Alternatieve programma's

Carnaval in ander jasje gegoten

Venray | Hoe carnaval er in 2021 uitziet? Anders dan anders natuurlijk. De carnavalsverenigingen in de gemeente Venray hebben géén nieuwe prins uitgeroepen en samen hossen en springen is er vanwege de huidige coronapandemie ook nog niet bij. Dat wil niet zeggen dat er tijdens carnaval, dit jaar van 13 tot en met 16 februari, geen activiteiten georganiseerd worden.


Veel verenigingen barsten van de creativiteit en hebben alternatieve programma's samengesteld om het feest ook dit jaar, zij het op een andere manier, te kunnen vieren, uiteraard volledig volgens de richtlijnen van het kabinet en RIVM. Onderstaande carnavalsprogramma's werden ingestuurd:

De Hedsbuülen

Heide | Carnavalsvereniging De Hedsbuülen in Heide roept iedereen op om de vlag uit te hangen en de ramen en voortuinen te versieren. De carnavalsvlag van De Hedsbuülen is te bestellen via cvdehedsbuulen@gmail.com. Het mooist versierde huis wint een prijs. Ook is er een kleurplatenwedstrijd. De kleurplaten, die mee willen dingen naar de prijzen, kunnen in huis worden opgehangen. Zolang ze vanaf de straat maar zichtbaar zijn.


Op zaterdag 13 februari is er op het YouTube-kanaal van de vereniging vanaf 20.11 uur een compilatie te zien van elf jaar Bonte Avond. Op zondag wordt de optocht digitaal gehouden. 'We dagen iedereen uit om thuis je eigen carnavalswagen of complete optocht in miniatuurversie te bouwen', laat de vereniging weten. 'Dat kan met Lego, Duplo, blokken en nog veel meer. Maak een filmpje en stuur het voor donderdag 11 februari op naar cvdehedsbuulen@gmail.com. Deze optocht wordt op zondag 14 februari vanaf 13.11 uur uitgezonden via het YouTube-kanaal van De Hedsbuülen.

Tevens is er een QR-tocht door het dorp samengesteld. Kinderen en jongeren kunnen die toch samen met ouders lopen door het dorp. Met een mobiele telefoon kunnen de codes gescand worden. De interactieve tocht is compleet met vragen, puzzels en dansjes van TikTok. De tocht is te lopen van 13 tot en met 20 februari om de drukte te spreiden.

De Keieschieters

Geijsteren | Bij carnavalsvereniging De Keieschieters in Geijsteren staat op zaterdagavond 13 februari een quiz op de rol voor jong en oud met de bekendmaking van de Uuleplak en mooiste vlaggenfoto.


Op zondagochtend 14 februari is er de heilige mis en op zondagmiddag wordt er een muziekbingo georganiseerd. Zondagavond worden knalavonden uit de oude doos uitgezonden en op maandag 15 februari vindt de uitzending plaats van de miniatuuroptocht met aansluitend een uitzending met optochten uit het verleden. Kinderen en andere fanatiekelingen kunnen beelden van hun eigen miniatuuroptocht tot en met 12 februari insturen naar cvdekeieschieters@hotmail.com. De uitzendingen zijn te zien op het YouTube-kanaal van De Keieschieters.

'We vragen iedereen om de vlag uit te hangen en het huis toch een beetje te versieren. Voor de tijden van alle uitzendingen dien je onze socialemedia-kanalen in de gaten te houden. Vanwege de coronamaatregelen kunnen de tijden namelijk nog wijzigen', laat de vereniging weten.

De Zagewetters

Merselo | Carnavalsvereniging De Zagewetters uit Merselo roept alle dorpsbewoners op om tot 16 februari hun huis te versieren. Daarnaast is er op zondagmiddag 7 februari vanaf 15.11 uur een carnavalsliedjesbingo.


Van 13 tot en met 16 februari kunnen de kinderen in Merselo een puzzeltocht voltooien in de bebouwde kom van het dorp. Door alle letters te verzamelen kan er een woord gevormd worden. 'Je kunt op ieder moment van de starten', laat de vereniging weten. 'Als je maar voor de avondklok binnen bent'.

Schanseknuppels

Castenray | Bij carnavalsvereniging De Schanseknuppels in Castenray is er op 13 februari een puzzeltocht door het dorp voor de jeugd. Starttijd is tussen 13.30 en 14.30 uur. Aanmelden voor de tocht kan tot 8 februari.


's Avonds is er een terugblik van dertig jaar bonte zittingsavonden in Castenray. De uitzending is te volgen via het YouTube-kanaal van De Schanseknuppels. Op zondag 14 februari is er een online carnavalsquiz.

't Knölleke

Leunen | Carnavalsvereniging 't Knölleke uit Leunen begint vastelaovend met een uitzending van oude beelden van carnaval in Leunen en tussendoor zal er aandacht geschonken worden aan bijzondere kiekjes die in Leunen zijn gemaakt. Meer informatie over deze uitzending wordt binnenkort bekendgemaakt. De uitzending begint om 20.00 uur en duurt tot ongeveer 22.00 uur.


Van zaterdag 13 februari tot en met dinsdag 15 februari is er een carnavalsspeurtocht door Leunen. Tussen 10.00 en 17.00 uur zullen vragen en opdrachten zichtbaar worden in Leunen. De speurtocht is op elk willekeurig tijdstip te beginnen. 'Let op de gestelde maatregelen van het RIVM. De groepsgrootte is beperkt', laat de carnavalsvereniging weten.

Om de ultieme vastelaovessfeer te bereiken, is er ook muziek nodig. ’t Knölleke heeft daarom een afspeellijst aangemaakt op Spotify. Je kunt de afspeellijst vinden door de volgende zoekwoorden in te vullen op Spotify: Knölleke áfspeulliest #hâldtòw.

Daarnaast worden ook alle inwoners van Leunen opgeroepen om tijdens carnaval de vlag van 't Knölleke uit te hangen en hun huis in carnavalssferen te versieren. Op deze manier hoopt de vereniging het carnavalsgevoel vast te houden. Nog geen vlag in huis? Kijk op www.knolleke.nl/vlag hoe je de vlag kunt kopen.