Vervolg van pagina 7

GlaswebVenray start medio dit jaar werk in Vlakwater en Brabander

Jeroen van de Leur (Samenwerking Venray) vroeg tijdens de commissievergadering van 19 januari hoe het zit met de aanleg van glasvezel in de kern Venray.


Daarover stond in Peel en Maas een jaar terug het volgende: 'De aanleg van glasvezel door GlaswebVenray in de wijken Vlakwater en Brabander start pas in september (2020). Het ontbreekt aan mankracht om het werk eerder uit te kunnen voeren. De tijd wordt benut om de financiën voor het project rond te krijgen en er wordt een laatste campagne op touw wordt gezet om meer gezinnen in Vlakwater en Brabander te bewegen zich aan te sluiten bij de coöperatie. In Vlakwater was het het minimumaantal vereiste deelnemers (30 procent) al behaald, in Brabander zijn daar nog enkele tientallen gezinnen voor nodig. Eerder was al duidelijk dat in de wijken Noord-West en een gedeelte van wijk Centrum het minimumaantal deelnemers niet is gehaald'.


Is in Brabander het minimumaantal van 30 procent deelname inmiddels ook behaald en wat zijn de percentages in de andere wijken?

Lemmen: 'Wijk Vlakwater zit inmiddels boven dit minimum van 30 procent, zoals ook al in bovenstaand artikel vermeld. In de Brabander zitten we momenteel op ongeveer 27 procent aanmeldingen van klanten. In verband met de coronacrisis is een pauze ingelast met campagnevoeren. Als we de campagne weer kunnen starten zal ook in Brabander het minimale percentage van 30 procent behaald worden. Dat is onze overtuiging. De 3 procent die in deze wijk nog nodig is staat gelijk aan 25 tot 30 extra aanmeldingen. Uit ervaring weten we dat als we gaan aanleggen de klantaanmeldingen in dat gebied verder oplopen, omdat men ziet en hoort dat het gaat gebeuren."


Zijn in Brabander en Vlakwater de aanlegwerkzaamheden gestart?

Lemmen: 'Nee fysiek niet. De voorbereidingen hiervoor zijn volop gaande. De concept engineering (projectontwikkeling, red.) en het vooronderzoek van de bodem zijn inmiddels gereed. Zodra financiering rond is, kunnen we opdracht geven voor aanleg van deze twee wijken. De verwachting is nu dat we in het derde of vierde kwartaal van dit jaar kunnen starten. In dat geval is de aanleg en het maken van de huisaansluitingen in deze wijken midden 2022 gereed. Hierbij zijn wij afhankelijk van de beschikbaarheid en aanvangsmoment van de aannemer."


Hoeveel woningen zijn dan door GlaswebVenray voorzien van glasvezel?

"In de wijk Vlakwater en Brabander liggen ongeveer 1.300 adressen die worden voorzien van glasvezel. Ook de adressen die buiten de bebouwde kom liggen nemen we dan mee in de aanleg. Adressen met klantaanmeldingen sluiten we gratis aan en de overige adressen monteren we af op erfgrens. Op basis van 30 procent gemiddeld worden in dit geval 400 woningen aangesloten. Bij de andere 900 woningen wordt de glasvezel tot aan de erfgrens getrokken. Later kan de woning alsnog worden aangesloten. Voor klanten die zich voor de nader te bepalen deadline-datum niet aanmelden, geldt dat de glasvezelkabel tot op de erfgrens wordt gelegd. Sluiten zij op later tijdstip alsnog aan, dan zijn de kosten vanaf erfgrens tot aan de woning voor rekening van de bewoner. Dit is niet goedkoop. Want om een na-aansluiting te maken moet per adres technisch onderzoek en bodemonderzoek worden gedaan, er worden legeskosten in rekening gebracht. Overbodig om te zeggen dat voor de deadline aanmelden veruit het goedkoopste is."


Hoe staat het met Venray Centrum en de andere wijken wat betreft aanmeldingen?

"Vooralsnog hebben de andere wijken van Venray het minimum van 30 procent klantaanmeldingen nog niet behaald. Het aantal aanmeldingen is per wijk verschillend, variërend van 5 procent tot 20 procent. In de wijken van Venray, buitengebied en industrieterreinen hebben we het over een totaal van 14.500 aansluitingen. Om een wijk te kunnen realiseren moeten we onze financiers kunnen aantonen dat we daadwerkelijk een minimum van 30 procent klantaanmeldingen hebben bereikt. Voor buitengebieden en industrieterreinen ligt dit percentage zelfs op minimaal 50 procent deelname. Dit is een harde eis. We kunnen dus pas overgaan tot aanleg als dat economisch verantwoord is. Momenteel is in Nederland al zo’n 50 procent van de woningen voorzien van glasvezel. Grote partijen zetten nu vol in op deze verglazing. Dat zal gezien het steeds stijgende internet gebruik, digitale ontwikkelingen en met meer apparaten in huis als smartphones, computers en tablets ook hard nodig zijn. Deze landelijke uitrol zorgt ervoor dat het beschikbaar hebben van graafcapaciteit bij aannemers ook een belangrijk punt is."

Dat laatste kan inhouden dat uitrol van glasvezel vertraging op kan lopen omdat eenvoudigweg mankracht ontbreekt om het werk te kunnen doen.