Vervolg voorpagina

'Dan maar een motie'

Venray | Met het opschorten en misschien op den duur afschieten van de plannen op De Spurkt is het tevens de vraag wat dat betekent voor de zaken die rondom de komst van het industrieterrein al in gang zijn gezet.


Venray Lokaal-fractieleider Tino Zandbergen heeft daar geen flauw benul van. "Wij weten nu bij god niet wat er zich daar allemaal afspeelt. Hoeveel gronden heeft Ontwikkelbedrijf Greenport al in bezit? Waarvoor staat de gemeente Venray aan de lat? En ga zo maar door. Het is onverantwoord om een dergelijk plan te steunen. Wethouder Jan Loonen zei niet goed te weten hoe het juridisch allemaal in elkaar steekt, nu het plan is opgeschort. Ik mag toch hopen dat daarover eerder al is nagedacht, dat dat ergens keurig beschreven staat."

Hoe dat allemaal zit, Loonen beloofde dat uit te zoeken. Tevens gaf hij in de vergadering van 26 januari aan de betrokken partijen weer bijeen te brengen. Met als doel om van het huidige voorstel, dat door vrijwel niemand meer wordt gepruimd, wel een acceptabel plan te maken. Zandbergen denkt er het zijne van. "In mijn beleving is dat plan definitief van tafel. Om het voorstel weer terug op de agenda te plaatsen voor komende dinsdag, vind ik niet nodig. Twee coalitiepartijen (Venray Lokaal en D66, red.) zijn immers duidelijk geweest."

Om definitief De Spurkt op slot te draaien voor bedrijven, daar wil Zandbergen nog niet aan. Doet hij dat wel, dan is het gevaar groot dat de coalitie uiteenvalt. Op de vraag of er wat Venray Lokaal betreft nog mag worden gebouwd op De Spurkt volgt geen keihard ja of nee. "Ik zei het al, zet er maar bomen neer. Maar voor XL-blokkendozen is hier geen plaats meer. Dat is niet de toekomst voor Venray." Met ja of nee zeggen heeft ProVenray-fractieleider Joep Gielens minder moeite. "Op De Spurkt mag niets worden gebouwd, daarin zijn we heel duidelijk in", stelt Gielens. "Wat ons betreft, en ik denk dat de hele oppositie daar zo over denkt, mag het voorstel weer op de agenda komen. Dan stemmen we erover en zien we wel hoe dat uitpakt. Ik denk dat het dan wordt afgeschoten. Dan is het ook ineens duidelijk. Nu blijft het allemaal maar een beetje hangen, ook de onduidelijkheid."

Mocht het voorstel van De Spurkt de agenda van 9 februari niet halen, dan komt de oppositie volgens Gielens met een motie. "Om op die manier de plannen definitief en voor altijd te schrappen. Ik heb begrepen dat de advocaat van de second opinion over De Spurkt dat ook het beste vindt. Als de raad besluit de procedure voor De Spurkt te beƫindigen, dan is daar geen speld meer tussen te krijgen."


Zandbergen is niet overtuigd: "Het college kan een motie naast zich neerleggen."