Klein lichtpuntje aan de horizon voor tegenstanders Peel?

VENRAY | Geeft de brief die minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) samen met Defensie-staatssecretaris Barbara Visser 13 januari naar de Tweede Kamer stuurde, enige hoop voor inwoners van Venray die in de toekomst grote overlast vrezen van vliegbasis De Peel? Voor werkgroep Stop Vliegbasis De Peel is de nota Ontwerp Luchtruimherziening geen aanleiding een zienswijze in te dienen.


Door Henk Baltussen


Duidelijk is dat het gebruik van de Nederlandse luchtruim door de burger- en militaire luchtvaart wordt herzien. Het oostelijk en zuidoostelijk deel van het Nederlandse luchtruim wordt op alle fronten opnieuw ingericht. In dat plan vervalt bijvoorbeeld het bestaande zuidelijke militaire oefengebied (regio Volkel, de Peel en Eindhoven) dat naar het noorden moet worden verplaatst.

"Ook de herinrichting van het oostelijk en zuidoostelijk deel van het Nederlandse luchtruim komt aan de orde", zegt Boudewijn Sterk van de werkgroep. "Er wordt in de notitie evenwel ook gesproken om het bestaande oostelijke militaire oefengebied om te vormen tot een oefengebied van ongeveer 55 bij 55 kilometer op een nog te bepalen locatie. Het opheffen van het zuidelijk oefengebied vermindert de hoeveelheid militaire vluchten daar. Voor de contreien rondom de vliegbasis De Peel is dat dus positief nieuws. Het maakt een civiele verkeersstroom boven drie kilometer hoogte echter wel mogelijk, wat wel weer zorgt voor een toename van geluid van de burgerluchtvaart."

Ook duidelijk is volgens Sterk dat de meeste overlast die De Peel bij reactivering met zich meebrengt voor de omgeving zal blijven bestaan. "Want oefenen in de directe omgeving van een basis (starten en landen, laagvliegen) moet volgens de nota mogelijk blijven. Het Ontwerp Luchtruimherziening geeft ons wel voldoende aanknopingspunten voor het proces straks en sterkt ons in onze eerder ingediende zienswijze tegen de voorgenomen reactivering van vliegbasis de Peel."

Een en ander betekent ook dat naast Natura 2000- gebieden ook stiltegebieden als De Stippelberg tussen Milheeze en De Rips moeten worden ontzien. "Stiltegebied De Stippelberg nabij vliegbasis de Peel kan wanneer het aan de voorwaarden voldoet daarom een rol van betekenis spelen bij de reactivering van De Peel", aldus Sterk.


Met het momenteel voorziene aantal van 46 F-35'ers (in plaats van de huidige 68 F-16's) komen er volgens de nota niet meer vluchten. Het aantal jachtvlieguren neemt daardoor de komende jaren af met 10 tot 20 procent. Sterk: "De werkgroep vroeg zich vanaf het begin af waarom er dan een vliegveld na 30 jaar heropend moet worden." Al met al is het Ontwerp Luchtruimherziening geen reden voor de werkgroep een zienswijze in te dienen.