Het biebgebouw komt medio 2022 leeg te staan.
Het biebgebouw komt medio 2022 leeg te staan. Foto: Henk Lammen

Foto's textielfabriek

Venray | Als de bibliotheek medio 2022 verhuist naar het voormalige Albert Heijn-pand aan het Henseniusplein in Venray, komt het huidige gebouw aan de Merseloseweg leeg te staan. Vanaf dat moment is het pand klaar voor een vierde leven. Het opvallende gebouw werd eind jaren vijftig gebouwd als textielfabriek en later waren de supermarkten Torro en Edah erin gehuisvest. Sinds 1978 huist de bibliotheek in het pand.


In de zoektocht naar een nieuwe invulling voor het gebouw heeft de gemeente Venray onder meer Leon van Meijel van Van Meijel adviseurs in cultuurhistorie ingeschakeld. Hij kreeg als opdracht mee op zoek te gaan naar het verhaal en de ziel van het gebouw. "Het gebouw wordt gekenmerkt door de enorme raampartijen en je ziet aan de buitenkant natuurlijk veel beton. Dat is volgens de verhalen niet altijd zo geweest. Bij de opening van het gebouw werd in Peel en Maas gesproken over een kleurrijk gebouw met pasteltinten", vertelt Van Meijel.

Van Meijel werd op zo'n 300 meter van het gebouw geboren, maar van een bruisende textielfabriek kan hij zich niks herinneren. De fabriek ging failliet in 1967. "Mijn broer meent zich het een en ander te herinneren. Er zijn ondertussen wel verschillende anekdotes opgeduikeld, maar ik ben ook nog op zoek naar meer verhalen, foto's, het liefst in kleur, en misschien zijn er wel videobeelden van de toenmalige textielfabriek. Aan de hand van alle materialen kan ik mijn onderzoek vervolgen."

Terwijl Van Meijel op zoek gaat naar de ziel van het gebouw onderzoekt een andere partij de kwaliteit van het gebouw. Zo wordt er onder meer gekeken of een woonbestemming in het pand een haalbare kaart is. "Het is belangrijk om de juiste herbestemming voor het pand te formuleren. Ik ben nu vier weken bezig en ik weet eigenlijk wel zeker dat er nog mensen in leven zijn die ooit in de textielfabriek hebben gewerkt. Wellicht hebben deze oud-medewerkers foto's en verhalen."


In de fabriek werkten vooral jonge tienermeiden. In die tijd was er nogal veel te doen over de komst van de fabriek. "Het was bijzonder dat deze fabriek werd gebouwd in het centrum van het dorp. De meeste fabrieken kwamen op nieuw te ontwikkelen industrieterreinen, maar deze juist in het centrum. Het verhaal gaat dat het industrieterrein te onveilig zou zijn voor de meisjes in de fabriek als ze in het donker over straat naar huis moesten. De toenmalige deken zou toen hebben aangedrongen op een plek voor de fabriek in het centrum. De grote ramen aan de zijkant zouden zijn bedoeld om de buitenwereld te laten zien dat de werknemers het goed hadden in de fabriek." Op de huidige parkeerplaats van de bibliotheek was vroeger de achterkant van de fabriek. Er stond volgens Van Meijel een muur die een soort achtertuin afschermde van de straat. "Daar konden de werknemers lunchen als het mooi weer was. Toen de fabriek werd gesloten, is de ingang verplaatst naar de achterkant. De huidige voorkant van de bieb dus."


Om een nog beter beeld van de historie van het gebouw te krijgen is Van Meijel dus op zoek naar anekdotes, foto's en videobeelden. Iedereen die anekdotes, foto's of misschien wel video's van de oude textielfabriek heeft, kan die mailen naar textielfabriek@venray.nl.

Ingang van de bieb was vroeger achterzijde fabriek
Afbeelding