Wijkagente Esther van Lee kreeg de brieven uit handen van enkele leerlingen van De Krokodaris.
Wijkagente Esther van Lee kreeg de brieven uit handen van enkele leerlingen van De Krokodaris. Foto: Krokodaris

Steuntje in de rug voor de politie

Venray | De rellen van de vorige week hebben in Nederland veel losgemaakt. Ook bij de kinderen van groep 7 en 8 van basisschool De Krokodaris in Venray was er veel verontwaardiging over wat er gebeurd is. Kinderen vroegen zich af waarom mensen, die het niet eens zijn met de avondklok, zomaar winkels plunderen of de politie bekogelen. Voor de leerkrachten Elke Hermsen-Euwes, Marieke Oudenhoven en Sandra van der Horst reden om het onderwerp projectmatig aan te pakken.


Op social media werd de afgelopen tijd ook opgeroepen om afgelopen zaterdag deel te nemen aan de protesten in Venray. De oproep om mee te doen aan de rellen werd uiteindelijk in de kiem gesmoord, maar het maakte bij de kinderen veel los. "Juist die berichten, die ook door onze kinderen van de hoogste groepen zijn gelezen, waren voor ons aanleiding om hier op in te spelen. Om samen met de kinderen te bespreken wat er op dit moment in de samenleving leeft", legt Marieke Oudenhoven, leerkracht van groep 8, uit. Ze wordt aangevuld door groep 7-leerkracht Elke Euwes-Hermsen: "We vonden het juist nu een goed onderwerp om met de klas in gesprek te gaan. Als een stukje opvoeding, maar vooral om te bespreken hoe de kinderen tegen de problematiek aankijken."

Tijdens de digitale meeting met de klas spraken de kinderen over de verschillen tussen rellen en demonstreren en hoe om te gaan met berichten op social media. Ook werd digitaal in groepjes gediscussieerd over verschillende stellingen rondom dit onderwerp. Marieke: "Op die wijze wilden we dat de kinderen een breder beeld kregen van de situatie. Wanneer stopt demonstreren en hebben we het over rellen? Wat betekent het voor politiemensen, ondernemers en omstanders? Dit soort vragen kwamen aan de orde. Opvallend was dat de kinderen enorm gemotiveerd en betrokken waren bij het thema. In eerste instantie konden ze nog een beetje begrip hebben voor de mensen die boos waren, demonstreerden en relden. Dat beeld veranderde toen ze beseften wat het betekende voor andere mensen. Voor politiemensen en ondernemers die zagen dat hun winkel werd geplunderd en vernield."

Elke: "Na de gesprekken hadden ze ook veel meer begrip en waardering voor het optreden van de politie. Na de discussies zijn de kinderen aan de slag gegaan met het schrijven van persoonlijke brieven aan de politie. Die zijn vorige week aangeboden aan wijkagente Esther (Van Lee, red.). Zij kreeg kippenvel toen ze las wat de kinderen hadden geschreven. Hun waardering voor de politie en de betrokkenheid. We kijken met een goed gevoel terug op dit project."

Afbeelding