Vervolg van voorpagina

'Eerst pipowagen, buurt is niet tegen uitbreiding'

HEIDE | Bij de omwonenden van begraafplaats Weverslo was in eerste aanleg sprake van koudwatervrees. "In al die tien jaar hebben we zorgvuldig gewerkt aan een goede relatie met de buurt", legt Peterink uit. "Het was in het begin een uitdaging. De begraafplaats moest een kwaliteitsverbetering voor de natuur en de omgeving zijn. Maar er was tien jaar terug weerstand. Er was bijvoorbeeld vrees voor parkeeroverlast."


De rechter kwam eraan te pas. Die bepaalde dat op de begraafplaats niet mocht worden gebouwd, op bedrijvigheden als begrafenisceremonies en catering kwam een verbod. "Dat is allemaal in het bestemmingsplan opgenomen", zegt Peterink. "Dat is nu de feitelijke situatie. Maar dat is onwerkbaar. Op een gegeven moment hebben we er maar een pipowagen neergezet. In 2014 zijn we weer met de buurt in gesprek gegaan. We zijn naar het gemeentehuis gegaan waar we ook met toenmalig wethouder Hans Teunissen praatten. De buurt ging meedenken. Maar wijzigen van het bestemmingsplan was nog niet aan de orde."


Daarom besloot Peterink zijn eigen plan te trekken. Om het wel en wee rondom de begrafenissen in goede banen te kunnen leiden, om bezoekers enige service te kunnen bieden verrees er een houten gebouwtje op Weverslo en een overkapping voor wat beschutting. Tevens zijn binnen het landgoed veertig parkeerplaatsen aangelegd, om te voorkomen dat auto's langs de kant van de weg worden neergezet. Maar ja, omdat dit haaks staat op het bestemmingsplan kregen de bouwsels het stempel illegaal. In oktober 2019 verving Peterink op een gegeven moment de stoffen overkapping voor een nieuwe. Op dat moment kreeg hij bezoek van enkele handhavers die hem erop wezen dat dat niet mocht. Peterink: "En nou is het afgelopen, wist ik meteen. En heb bij de gemeente meteen een verzoek tot bestemmingsplanwijziging ingediend. In januari vorig jaar is weer gesproken met de omwonenden die aangaven het prachtig te vinden wat er nu staat." Dat er verschillende buurtgenoten zouden zijn die de plannen afkeuren, zoals vorige week deze krant meldde, heeft Peterink niet gemerkt in de contacten met omwonenden.

'We willen ver weg blijven van gedoe rond Jan Loonen'

Peterink: "Velen van hen bezochten bijeenkomsten als open dagen en enkelen hebben hier zelfs een grafrecht gereserveerd. Vorig jaar hebben we actief bijgedragen aan de organisatie van de reünie van de motorcross en het uitgeven van een speciaal boek, waarin wij ook een hoofdstuk hebben geschreven. . Binnenkort neemt het college een besluit over het verzoek tot de bestemmingsplanwijziging."
Dat ProVenray zich afvraagt welke belangen wethouder Jan Loonen bij Weverslo heeft, daar kan Peterink niets mee. Loonen bezit een aangrenzend bosperceel dat Peterink in gebruik heeft. "Daar heeft Loonen geen belangen bij. Wij hebben Loonen aangeboden dat bos op te knappen, zodat bezoekers daar kunnen wandelen. Daar heeft hij mee ingestemd. De aanleiding was de reünie van de motorcross. Meer willen we er niet mee. We streven naar behoud en verbetering van natuurkwaliteit rond Weverslo. Daar hoort dit bij. We hebben wel aangeboden het bos aan te willen kopen. Maar daar ging hij niet op in. Prima, verder. Wij willen ver weg blijven van het gedoe dat er nu is rond Jan Loonen."