Start vaccineren bij Dichterbij en STEVIG

Venray | Dichterbij is gestart met het vaccineren van cliënten met het Pfizer/BioNtech vaccin. De vaccins zijn maandag rond 13.30 uur geleverd en om 16.00 uur werd de eerste prik gezet.


Het gaat om cliënten van 18 jaar en ouder die in zorg zijn en een indicatie voor verblijf mét behandeling hebben en voor wie toestemming voor vaccineren is verkregen.

Andere cliënten boven de 18 jaar, die eigenlijk via hun eigen huisarts het Moderna-vaccin aangeboden zouden krijgen, worden ook in de gelegenheid gesteld om via Dichterbij het Pfizer/BioNTech-vaccin te ontvangen.


De animo om gevaccineerd te worden, is zeer hoog. Van de 1996 cliënten die door Dichterbij een vaccin konden ontvangen, hebben circa 1800 cliënten en/of wettelijk vertegenwoordigers aangegeven hiervoor toestemming te verlenen. “Wij zijn heel erg blij dat de bereidheid om te vaccineren zo hoog is”, aldus Monique Caubo, voorzitter Raad van Bestuur van Dichterbij.


“De start van de vaccinatie is een bijzonder moment”, zegt Monique. “We hebben lang moeten wachten op het vaccin en zijn blij dat we hiermee een eerste stap hebben gezet in het beschermen van onze kwetsbare cliënten. Corona had en heeft veel impact op cliënten en hun verwanten, maar ook op onze zorgmedewerkers. Het is erg zwaar voor iedereen. Als we langzaamaan weer terug kunnen naar normaal, is dat voor iedereen goed. We zijn zover nog niet, maar dit geeft hoop!”

Het vaccineren en de registratie daarvan wordt door ruim 120 medewerkers van Dichterbij en STEVIG uitgevoerd, verspreid over 170 locaties. Elk van de 15 vaccinatieteams bestaat uit twee medewerkers die vaccineren, een medewerker die zorgdraagt voor de juiste registratie en een arts verstandelijk gehandicapte in de directe nabijheid.


“Dankzij een groot aantal medewerkers dat zich vrijwillig aanmeldde om te helpen met vaccineren, verliep het samenstellen van de vaccinatieteams heel vlot. Daar zijn we enorm dankbaar voor. Het vaccineren doen wij zelf op de verschillende locaties van Dichterbij. Fijn dat we dit zo hebben kunnen organiseren, want het maakt dat merendeel van de cliënten niet hoeft te reizen.”, aldus Cecile Stallenberg, lid Raad van Bestuur van Dichterbij.


Het vaccineren met het Pfizer/BioNTech-vaccin vraagt goede voorbereiding. Alle medewerkers van de vaccinatieteams hebben een uitgebreide training en briefing gehad.


Zo ook Corina van Eldijk, verpleegkundig specialist in opleiding bij STEVIG en lid van een van de vaccinatieteams. “Voor mij betekent dit meer dan alleen een vaccin toedienen,” zegt Corina. “Er is het afgelopen jaar ontzettend hard gewerkt binnen Dichterbij en STEVIG. Ik heb veel leed gezien bij cliënten die niet goed begrepen wat er aan de hand was en waarom sommige maatregelen werden gehanteerd. Dit vaccin zorgt ervoor dat cliënten stap voor stap weer terug naar normaal kunnen gaan, dat ze niet meer zo ziek worden. Iets wat álle collega’s binnen onze sector wensen voor de cliënten. Ik ben blij dat ik op deze manier mijn steentje kan bijdragen.”

Metameer bezoekt virtueel een museum

Boxmeer | Coronatijd vraagt om creativiteit en biedt ook kansen om iets nieuws te proberen.


Eerste- en tweedejaarsleerlingen van Metameer jenaplan Boxmeer bezochten virtueel een museum. Leerlingen konden kiezen uit het Rijksmuseum, het Mauritshuis of het Van Gogh museum.


Ze mochten één kunstwerk kiezen om een onderzoek naar te doen en hun mening over te vormen. De opgedane kennis verwerkten ze in een presentatie alsof zij zelf de museumdocent zijn. Hoe vaak komen jongeren nog in een museum?


En nu in coronatijd al helemaal niet natuurlijk. En dan toch kunnen deze leerlingen op zo’n manier ontdekken wat er in een museum te doen is en zelf op onderzoek uitgaan over een schilderij dat hen aanspreekt.


Guusje van den Heuvel koos het Melkmeisje van Vermeer om te onderzoeken. "Ik vond dit echt heel veel meer uitsteken boven de andere schilderijen die ik zag hangen. Ik kende dit schilderij al wat langer en hij is ook best wel goed. Ik vond het heel leuk dat je dit museum virtueel kon bezoeken."

Collecteweek uitgesteld

Venray | De collecteweek van Goede Doelen Week Venray en kerkdorpen werd in 2020 afgelast vanwege de coronacrisis.
De gezamenlijke collecte zou in het voorjaar van 2021 gehouden worden, maar is nu verplaatst naar de week van 27 september (week 39). Deze verschuiving geldt voor de Goede Doelen Week Venray en voor de kerkdorpen. De organisatie is onder meer door dit besluit gekomen vanwege het grote aantal onzekerheden over de verspreiding van het virus, de vaccinatiegraad en de opgebouwde immuniteit in de periode waarin de collecteweek zou
plaatsvinden.


‘Onder onze collectanten is een substantieel deel onderdeel van de risicogroep. Het is niet goed om druk uit te oefenen op deze vrijwilligers door een collecte in dit voorjaar. Er zullen ook ongetwijfeld vrijwilligers afhaken’, laat de organisatie weten.Dat betekent dat de eerstvolgende Goede Doelen Week zal worden gehouden vanaf 27 september.

Confetti

Venray | Confetti is een close harmony groep bestaande uit een twintigtal dames en heren. De fysieke repetities zijn tot nader order opgeschort. Nieuwe nummers staan op de drive. De algemene ledenvergadering is verplaatst naar 22 april. Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie kijken op www.confetti-venray.nl.

Zangers van St. Frans

Venray | Vanwege de voorschriften van de overheid is er de komende week nog geen repetitie bij Zangers van St. Frans. Kinderen die graag zingen, zijn van harte welkom op de repetities als het weer mag. Ook tieners zijn dan van harte welkom. Zie ook www.zangersvansintfrans.com.