Militracks is vanwege de coronapandemie al verplaatst naar september 2021.
Militracks is vanwege de coronapandemie al verplaatst naar september 2021. Foto: Oorlogsmuseum Overloon

Brief naar Boxmeer

Overloon | Erik van den Dungen, directeur van Oorlogsmuseum Overloon, schreef een brief naar de gemeente Boxmeer om de problemen voor zijn museum aan te kaarten. Vanwege de coronacrisis voorziet het Overloonse museum opnieuw een zwaar jaar en Van den Dungen vraagt de gemeente nu om een bijdrage uit het cultuurpotje.

De laatste editie werd in 2019 gehouden.


Alle gemeentes in Nederland hebben geld gekregen om culturele organisaties en initiatieven te steunen tijdens de coronapandemie. De gemeente Boxmeer ontving 111.033 euro van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. "Voor alle musea is het erg lastig op dit moment. Dat geldt ook voor ons. Wij mogen niet vergeten worden", zegt Van den Dungen. "Ik kan wel gaan snijden in het personeelsbestand, maar dat wil je natuurlijk niet. Ik heb al een contract van een van onze medewerkers moeten opzeggen."

Voor dit jaar ziet Van den Dungen onder meer het schoolreisseizoen in het water vallen. Normaliter komen er zo'n 20.000 schoolkinderen naar het oorlogsmuseum en die blijven nu weg. "Je praat dan al snel om een extra omzetverlies van 150.000 euro. En er komt nu al tijden niks binnen."

Oorlogsmuseum Overloon kan als museum aanspraak maken op de NOW-regeling van de overheid. Dat is een tegemoetkoming in de loonkosten van maximaal 85 procent. "Natuurlijk helpt dat, maar ons omzetverlies is honderd procent. Je mist nog steeds een belangrijk omzetdeel om de kosten te dekken en dat moeten we uit de eigen portemonnee doen. En uiteindelijk is het geld op."

Van den Dungen heeft goede hoop op de gemeente Boxmeer. "Dat potje vanuit de overheid is er niet voor niks. Ik snap dat wij niet de enige zijn die aanspraak willen maken op dat potje. Er moet door de gemeente serieus gekeken worden naar de verdeling van die bijdrages."

Een groot evenement als Militracks is vanwege de coronapandemie al verplaatst van het voorjaar naar 25 en 26 september van dit jaar.

Afbeelding