Beroepschrift tegen zonnepark

Oirlo | Als het aan de laatste bewoners van de Blakterweg in Oirlo ligt, dan komt er geen zonnepark van 4,4 hectare aan de Blakterweg. Het college van burgemeester en wethouders heeft het plan wel goedgekeurd, drie zienswijzen werden van tafel geveegd en de vergunning aan NAGA Solar werd al afgegeven. De bewoners hebben een beroepschrift ingediend bij de rechtbank in een laatste poging het plan van tafel te krijgen.


"Ik verwacht niet dat we het plan nog kunnen tegenhouden, maar de gehele gang van zaken rondom dit project is heel teleurstellend verlopen", vertelt Wilma Hoeijmakers. "De twee woningen die nog aan de Blakterweg staan, zullen door de komst van dit zonnepark ingesloten worden door enerzijds het bedrijventerrein De Blakt en anderzijds het zonnepark aan de Blakterweg. Aan de achter- en voorzijde van deze woningen heb je dan nog de A73 en de hoogspanningsmasten. In diverse andere gemeenten mag een zonnepark niet direct naast woningen geplaatst worden, maar dient er een minimale afstand van 500 meter te zijn. Het stukje natuurgebied met aangrenzende landbouwgrond wordt hiermee ook vol gelegd met zwarte platen. Geen ideale situatie, zou je zo denken, om te wonen."

Het zonnepark grenst direct aan het perceel van Hoeijmakers. Ze voelt zich vooral niet gehoord door de gemeente Venray, NAGA Solar en bemiddelaar BeePower. "BeePower is het gesprek met de bewoners aangegaan. We hebben onze bedenkingen gegeven, de bemiddeling liep daarna spaak en toen hebben we nooit meer wat gehoord. Over het gehele plan hebben we alleen informatie gekregen als we zelf aan de bel trokken. Er zijn geen informatieavonden geweest en het meeste nieuws kregen we mee via publicaties in de media. Dat is niet de juiste gang van zaken, lijkt mij. Goed overleg met de omwonenden heeft in onze ogen nooit plaatsgevonden."

De eerste plannen voor het zonnepark aan de Blakterweg komen in september 2016 al bovendrijven. Volgens Hoeijmakers raakt het plan in een stroomversnelling na de vaststelling van Kader voor Opwekking Duurzame Energie (KODE). "Dit plan valt blijkbaar buiten de tender vanuit KODE, omdat het te klein is, maar waarom ontbrak er constructief overleg in de besluitvorming?", vraagt Hoeijmakers zich af. "Helaas verzuimt de gemeente Venray medio 2020 om te laten weten dat onze bezwaren ongegrond verklaard werden. In november 2020 horen we bij toeval dat de omgevingsvergunning verleend is door de gemeente Venray. Officiƫle brieven hierover zijn wekenlang met de post onderweg of naar verkeerde mailadressen verzonden. Onbegrijpelijk. Alsof we niet mogen weten dat er een zonnepark in onze achtertuin komt."

Peel en Maas heeft een reactie bij de gemeente Venray gevraagd, maar bij het ter perse gaan van deze krant was die nog niet binnen.