Mestverwerking Houbensteyn Groep drie keer groter

YSSELSTEYN | De Houbesteyn Groep voert het aantal tonnages voor mestverwerking op van jaarlijks 35.040 ton naar 99.748 ton, een bijna verdrievoudiging van de mestaanvoer. Daarvoor moet de mestfabriek aan de Ysselsteynseweg 25 in Heide worden vergroot. Tevens wordt de gelegenheid aangegrepen om de mengvoederfabriek en het kantoor aan de Ysselsteynseweg 69 naar 'nummer 25' te verplaatsen.


"De varkensstallen op nummer 69 blijven daar in bedrijf", zegt HG-directeur Martin Houben. "Het zijn moderne stallen, waarvan de omvang ook na de verhuizing hetzelfde blijft. De ruimte die door de verhuizing ontstaat, blijft leeg. Op de locatie zit geen woonbestemming."


De mestverwerking gebeurt in combinatie met co-vergisting en via een biogasinstallatie wordt energie opgewekt. deze activiteiten wenst het bedrijf uit te breiden. De gemeente Venray geeft aan medewerking te verlenen aan de plannen. Daarvoor is een bestemmingsplanwijziging noodzakelijk. Tevens dient voor het plan een milieueffectrapportage (plan-MER) opgesteld te worden, waarin de milieugevolgen van de ontwikkeling in kaart worden gebracht. Het vaststellen van de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (hierna: NRD), zoals in deze nota wordt voorgesteld, is de eerste stap om tot een plan-MER te komen. Die is verplicht op grond van de Wet natuurbescherming. Vooral gelet op de activiteiten die horen bij de uitbreiding van de mestverwerkingsinstallatie.

De capaciteit van de voerfabriek (droogvoerproductie van 20.000 ton en de aan- en afvoer van vloeibare voeders van jaarlijks 102.587 ton) blijft hetzelfde. De belangrijkste verandering betreft volgens Houben het aantal transportkilometers van droogvoer en van mest dat zal afnemen. De MER zal dat duidelijk maken.

Het huidige HG-bedrijf omvat zo'n 5.000 zeugen en circa 30.000 vleesvarken. Op de locatie Ysselsteynseweg 25 rust een vergunning voor het houden van 3.072 vleesvarkens en 6.494 gespeende biggen, alsmede een vergunning voor mestverwerking. Van de 35.040 ton is 11.000 ton mest afkomstig van andere bedrijven en 16.700 ton co-producten. Bij de vergroting van de mestverwerking hoort ook de uitbreiding van de biogasinstallatie met twee nieuwe vergisters. Bij het bedrijf aan de Ysselsteynseweg 69 werken vijf mensen, met de komst van de mengvoerfabriek worden er dat zes.