Klein seminarie Mariannhill.
Klein seminarie Mariannhill. Foto: GAV-collectie

Klein seminarie Mariannhill

Venray | De Duitse trappist abt Franz Pfanner vertrok met dertig trappisten in 1880 naar Zuid- Afrika en stichtte daar een klooster. In tegenstelling tot de traditionele leefwijze van de Trappisten orde beschouwden de inmiddels 130 monniken in Afrika een meer naar buiten gerichte, missionaire leefwijze als hun hoofddoelstelling. Abt Pfanner start in 1909 zijn eigen missiecongregatie Mariannhill.

Terug in Europa wordt in 1911 Landgoed Klein Vink in Arcen aangekocht om daar een nieuwe abdij te stichten. Bijna wereldwijd richt Mariannhill kleine seminaries op waar jongens worden opgeleid voor het missiewerk. In veel landen, bijvoorbeeld In Canada en Zuid-Afrika staat een Mariannhill Missionaries House. Het honderdjarig bestaan van Mariannhill Nederland, werd in 2011 in Arcen gevierd.


In 1950 vertrekken de eerste Nederlandse Mariannhill missionarissen naar Zuid-Afrika. Zij konden ook worden uitgezonden naar andere missiegebieden, o.a. Zimbabwe, Kenia of het toen nog Nederlandse Papoea Nieuw Guinea.


In Nederland had congregatie Mariannhill kloosters in Eijsden, Mook en vanaf 1962 ook in Venray aan de Hoebertweg, nu de Westsingel. In Venray kon gestart worden met een juvenaat (een internaat met opleiding voor jongens tot kloosterling, priester of broeder) omdat de franciscanen een door de overheid verplicht, erkend gymnasium hadden, waar de studenten gebruik van konden maken. In 1961 startte JPA Nelissen met de bouw. Voor de officiële ingebruikname kwam Monseigneur Moors uit Roermond 24 juni 1963 naar Venray om de kapel in te zegenen. Op dat moment waren er veertig studenten. Het verblijf van klein seminarie Mariannhill was helaas van korte duur. Het was moeilijk om voldoende gekwalificeerde docenten en begeleidend personeel te vinden en het aantal studenten liep fors terug. In vijf jaar tijd is slechts één student tot priester gewijd.

In september 1968 werd het complex verkocht aan de psychiatrische centra Sint Servaas en Sint Anna en verbouwd tot het Opleidingsinstituut voor verplegenden en verzorgenden Den Hoebert, dat in 1970 werd geopend. Jarenlang worden er de in-serviceopleidingen A-, B- en Z-verpleging en de Ziekenverzorging verzorgd (werken en leren). In 1997 vervallen deze opleidingen en neemt het ROC Gildeopleidingen het gebouw over. Er worden brede opleidingen gegeven in de sectoren Zorg, Welzijn, Economie en I.C.T. Omdat er een groot ruimtegebrek is verhuizen deze opleidingen in 2009 naar het nieuwe schoolgebouw van Gilde Opleidingen aan de Henri Dunantstraat.


Tijdens de renovatie van het Venrayse gemeentehuis in 2010 worden alle afdelingen ondergebracht in Den Hoebert. Sinds eind 2012 staat het leeg en/of maken, in afwachting van nieuwe ontwikkelingen, verschillende kleine bedrijven tijdelijk gebruik van dit voormalige klooster uit de wederopbouwperiode.


Tekst: Leonie Cals foto: GAV-collectie Harrie Coopmans/Jan van der Putten. Bronnen: Vrienden van Mariannhill; 40 jaar Den Hoebert, H. Frencken; Stichting Venray Monumentaal (SVM): secretariaat: Hoofdstraat 23, 5864 BC Meerlo. E-mail: venraymonumentaal@live.nl