Leerkrachten van de jongensschool in de Schoolstraat in Venray rond 1890.
Leerkrachten van de jongensschool in de Schoolstraat in Venray rond 1890. Foto: Werkgroep oude foto RooyNet

Onderwijzers rond 1890

Venray | Leerkrachten van de jongensschool in de Schoolstraat in Venray rond 1890.


Links op de foto is Hubert Kraykamp. Hij werd op 12 augustus 1863 in Bergen geboren. Hij kwam op 1 januari 1884 in Venray wonen. Hij trouwde op 10 augustus 1896 met Agnes Messemaeckers. Haar vader was Gosewijn Messemaeckers, de organist en muziekmeester, handelaar in goudlijsten, galanterieën, lampen en petroleum, boeken en papier in de Grotestraat. Hubert Kraykamp, die de bijnaam 'de kraay' of 'de kraey' had, gaf niet alleen les aan de lagere school, maar ook aan de normaalschool. Dat was de opleiding voor onderwijzers in Venray. Ook vervulde hij vele functies in het Venrayse verenigingsleven. Jarenlang was hij secretaris-penningmeester van de Katholieke Staatspartij afdeling Venray en bestuurslid van Sint Vincentius. In 1928 nam hij afscheid van het onderwijs.In 1944 verhuisde hij naar Bergen en trok in bij zijn dochter. Daar overleed hij op 26 mei 1960 en werd in Venray begraven.

In het midden zit Jan Pieter Franssen. Hij werd op 6 december 1837 in Itteren geboren. Jan Pieter Franssen kwam op 11 juli 1864 naar Venray en trok in op de Grote Markt 16 bij de familie Meuws. Hij werd hoofdonderwijzer. Hij trouwde op 21 april 1869 met Anna Maria Meuws. Ze verhuisden naar de Schoolstraat. Jan Pieter Franssen stond bekend als iemand die zich met vuur en ijver inzette voor de belangen van de Venrayse jeugd. De rustend hoofdonderwijzer overleed op 22 februari 1893 in Venray.


Rechts zit meester Theodorus (Thei) Houba. Hij werd geboren op 5 januari 1868 in Venray. Zijn vader was kuiper en het gezin woonde aan de Langstraat. Hij trouwde op 27 oktober 1897 met de in Noorbeek geboren Maria Hubertina Henssen. In 1889 kreeg hij de aanstelling als onderwijzer in Venray-kom. In 1896 werd hij hoofd van de lagere school in Merselo. Vijf jaar later werd hij benoemd tot schoolhoofd in Oostrum. In 1927 kreeg hij eervol ontslag. Ook zijn kinderen Huub en Mia en drie kleinkinderen werkten in het onderwijs. Theodorus Houba overleed op 21 oktober 1939 in Oostrum.


Bron: Jan Houba. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto’s, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas, weekbladen van de kerkdorpen en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien. Werkgroep Oude Foto RooyNet.