'Persvrijheid niet in het geding'

VENRAY | De persvrijheid is niet in het geding geweest toen uitgever en redactie van Peel en Maas begin januari besloten een artikel over grondtransacties van wethouder Jan Loonen (nog) niet te plaatsen. Daarbij trekt de gemeenteraad de integriteit van burgemeester Luc Winants niet in twijfel.


Dat concludeert de gemeenteraad op basis van gesprekken met de burgemeester en met Christ van den Munckhof als uitgever van Peel en Maas en de journalisten Ron Koenen en Henk Baltussen.

Publicaties in enkele landelijke kranten gaven de raad de indruk dat door ingrijpen van Winants het Loonen-artikel uiteindelijk niet in de krant is gekomen. Het NRC meldde dat na contact met de gemeente Venray en Waterschap Limburg Peel en Maas besloot het artikel niet te plaatsen. 'Let op dat je niemand beschadigt', had Winants via de telefoon uitgever en redactie laten weten, schreef NRC.
De feiten waren voor de gemeenteraad aanleiding hierover met beide partijen afzonderlijk in gesprek te gaan. De gesprekken vonden vorige week vrijdag plaats.

De conclusies van de gemeenteraad waren na de gesprekken als volgt:

- De tijdlijnen en het feitenrelaas op basis van beide gesprekken komen overeen.

- Er is ‘druk met een fluwelen handschoen’ gevoeld door Peel en Maas.

- Dit is een incident, de verstandhouding tussen Peel en Maas en de gemeente Venray is goed.

- Niet is gebleken dat de persvrijheid is belemmerd. Mogelijk is de persvrijheid onbewust en onbedoeld beïnvloed.

- Over de integriteit van burgemeester Winants is geen twijfel.

'Gegeven de berichten in de kranten was dit onderzoek juist'

Tijdens de raadsvergadering van dinsdag spraken de fracties over de conclusies. Alle fracties gaven aan in te stemmen met het eindoordeel. Tino Zandbergen (Venray Lokaal) gaf aan dat de gesprekken open en transparant zijn gevoerd. "Gegeven de berichten in de kranten was het juist om dit onderzoek te doen. Het zou verwerpelijk zijn als de gemeente door deze publicaties, en ook de publicaties die later in Peel en Maas stonden, niet meer in Peel en Maas zou adverteren."
Henk Bisschops (PvdA) vond de gesprekken verhelderend en de tijdlijnen kwamen overeen. "Het hoofdstuk persvrijheid moet nu gesloten zijn."

Guus Reintjes (CDA) was blij dat de ruis die hing is opgepakt en is tevreden over het proces dat volgde. "Alles wat nodig is, is bevraagd. De persvrijheid was en is geborgd." Jan Hendriks (SP) ervoer de gesprekken als openhartig en stelde dat er geen sprake was van beïnvloeding van de pers.