TenneT wil netwerk versterken met ondergrondse kabel

Venray | Tennet, de landelijke netbeheerder van het hoogspanningsnet in Nederland, wil het elektriciteitsnet in Noord-Limburg en Zuidoost-Brabant uitbreiden met een nieuwe ondergrondse 150 kV-kabelverbinding. De verbinding moet komen tussen de hoogspanningsstations van Boxmeer en Venray. Met de komst van de kabel moet de elektriciteitsvoorziening in de regio ook in de toekomst worden gewaarborgd.


Tijdens een digitale informatiebijeenkomst werden dinsdagavond geïnteresseerden bijgepraat over de plannen van TenneT. In eerste instantie werd de noodzaak van de nieuwe kabel met een capaciteit van 150 kilovolt (eenheid voor elektrisch vermogen, red.) uitgelegd door Judy Jesse van TenneT. "We hebben nu onvoldoende transportcapaciteit voor elektriciteit tussen de hoogspanningsstations van Boxmeer en Venray. Momenteel voeren we al aanpassingen door op het hoogspanningsstation in Boxmeer, zijn we bezig met een nieuwe verbinding tussen Haps en Boxmeer en onderzoeken we de kabelaansluiting tussen Wellsmeer (energielandgoed, red.) en het station in Venray. Ook netbeheerder Enexis breidt de capaciteit uit."

De nieuwe kabelverbinding is dus ondergronds en wordt tussen de twaalf en vijftien kilometer lang en de verbinding zal bestaan uit drie kabels. In stedelijk gebied wordt de kabel aangelegd op een diepte van minimaal 1,20 meter onder het maaiveld en in agrarisch gebied is dat 1,80 meter onder maaiveld. De kabels worden aangebracht via een open ontgraving of via een ondergrondse boring. "Met een ondergrondse boring kunnen we bijvoorbeeld ook onder een stuk bos door. Zo'n ondergrondse boring kan tussen de 1000 en 1500 meter lang zijn, maar dat is afhankelijk van de ondergrond. Hoe de ondergrond in dit gebied is, wordt nog verder onderzocht. Als we bomen kappen, wat we liever niet doen, dan compenseren we de natuur."

Om te komen tot een optimale verbinding is een zoekgebied vastgesteld waar de kabel moet komen te liggen. Er zijn drie zogenaamde corridors, dit zijn stroken van tussen de 500 en 1500 meter breed. Binnen deze corridors worden de mogelijkheden om een tracé te ontwikkelen nader onderzocht. "Dat doen we op basis van de omgevingseffecten, techniek, kosten en draagvlak."

Bij het bepalen van het zoekgebied is zoveel mogelijk gebruikgemaakt van bestaande lijnen in het landschap zoals aanwezige infrastructuur (kanalen en wegen, red.) en hoogspanningsverbindingen. "De noord- en zuidgrens van het zoekgebied liggen vast. Dat zijn de hoogspanningsstations in Boxmeer en Venray. De oostgrens van het zoekgebied loopt direct ten westen van het Natura 2000-gebied Boschhuizerbergen en volgt daarna de spoorlijn van Oostrum tot aan Boxmeer. De westgrens wordt grotendeels bepaald door de huidige bovengrondse 380 kv-hoogspanningsverbinding. Het zoekgebied is geleden op het grondgebied van de gemeenten Boxmeer, Sint Anthonis en Venray."

De participatie van burgers is volgens TenneT ongelofelijk belangrijk in dit proces. Met de aanleg van de ondergrondse kabel moet de netbeheerder immers gronden van derden doorkruisen. Om welke gronden dat gaat is op dit moment nog niet te zeggen, maar met de verschillende grondeigenaren worden volgens TenneT tegen die tijd afspraken gemaakt. Ook is er een digitaal platform waar burgers vragen op kunnen stellen, voorstellen kunnen doen en meer informatie kunnen vinden. Tot en met 7 februari is dit platform bereikbaar. Daarna wordt het platform gesloten en zet TenneT het onderzoek naar de beste verbinding voort. "De input die wij verkrijgen door het digitale participatieplatform wordt gebruikt bij de besluitvorming over een voorkeursalternatief. De vervolgstap is om in overleg met de grondeigenaren dit voorkeursalternatief uit te werken tot een tracé voor de nieuwe ondergrondse 150 kV-verbinding."

Begin maart moet er meer duidelijkheid komen over de route die de kabel zou moeten afleggen tussen Boxmeer en Venray. Eind 2021 wordt het ontwerp bestemmingsplan uitgewerkt en in 2023 beginnen de voorbereidingen voor de realisatie van de kabel. In 2024 moet de eerste schop de grond in en in het voorjaar van 2026 zou de kabel gereed moeten zijn.

Meer informatie is te vinden op www.tennet.eu/boxmeervenray. Daar is ook het platform te vinden.