Irritatie bij D66 over brief, vragen voor burgemeester

VENRAY | De brief die de gemeente Venray op 23 december naar het ministerie van Defensie stuurde vanwege de voorgenomen openstelling van vliegbasis De Peel in Vredepeel wekt bij coalitiepartij D66 irritatie en vragen op. In de brief staat volgens D66-raadslid Theo Zegers onder meer dat zijn partij het eens zou zijn met de inhoud van de brief. "Dat is niet het geval."


Door Henk Baltussen


Tijdens de commissie Werken en Besturen van vorige week stelde Zegers zijn vragen aan burgemeester Luc Winants, die vliegbasis De Peel in zijn portefeuille heeft. In de bewuste brief vraagt het Venrayse college namens de voltallige gemeenteraad dat staatssecretaris Barbara Visser van Defensie zo snel mogelijk de opdracht moet geven voor het uitvoeren van een Kosten Effect Analyse (KEA) voor vliegbasis De Peel. Dat is een onderzoek om de gevolgen voor de omgeving in beeld te brengen, als de nieuwe F35-jachtvliegtuigen vanaf De Peel oefenvluchten uitvoeren. In de brief staat ook dat de afgevaardigde van de gemeente Venray in de laatste COVM-vergadering van 3 december bij Defensie op een KEA aandrong. De vertegenwoordigers van de andere gemeenten die deelnamen aan het COVM-overleg zouden hun instemming voor de brief hebben gegeven. Onder meer de gemeente Boxmeer heeft daar vraagtekens bij en zei eerder al daarover contact op te nemen met Venray, dat in het dossier penvoerder is.

Op de eerste plaats wilde Zegers kwijt dat niet de voltallige raad achter de brief stond. En waarom moet Defensie bij dat onderzoek worden betrokken?, vroeg Zegers zich af. Zegers: "Defensie zal een KEA beter uitkomen. In de brief worden ook handreikingen gedaan. Venray wil meegaan, lezen we." Ook de zinsneden dat door de ingebruikname van De Peel voldoende kan worden geoefend door Defensie, wat de nationale veiligheid ten goede komt, viel bij Zegers verkeerd. "Hoe zitten we nu eigenlijk in het proces? Wie vertegenwoordigt Venray nu eigenlijk?", vroeg de Merselonaar zich af. Winants gaf aan dat zeven van de acht fracties van de raad voor de brief waren. "Alleen D66 niet. De meerderheid is dus voor. Dat geven we dan ook aan en niet wie er allemaal voor en tegen is." Maar Winants gaf toe dat voltallig in dit geval niet klopt. En meldde ook De Peel een moeizaam onderwerp te vinden. "We richten ons op niet-activeren. Maar het hele proces kan nog heel lang gaan duren, misschien nog wel acht jaar. Ik kan niet bij alle COVM-vergaderingen zijn. Dan laat ik me vertegenwoordigen door een heel deskundig ambtenaar (Winand van der Kooij, red.), die het dossier van voor tot achter kent. Daarbij wordt het geen opdracht van een onderzoek door Defensie, maar aan Defensie. In deze coronatijd is het een opgave om alle partijen bijeen te krijgen. Maar ik organiseer los van het COVM-overleg binnenkort een bijeenkomst op bestuurlijk niveau om bij te praten."