Live chat een blijvertje

VENRAY | De gemeente Venray wil 'live chat' structureel gaan inzetten als een nieuwe manier van dienstverlening aan inwoners. Na een eerste pilot, die volgens het college bewees dat live chat belangrijk is om snel contact tussen gemeente en inwoners tot stand te brengen, volgt een tweede van een half jaar.


Van 3 februari tot en met 31 juli in het afgelopen jaar is een eerste proef gedaan met live chat. De snelle contacten werden door de inwoners gemiddeld beoordeeld met een acht, negen of een tien.

Wat is het precies? Een live chat is kortweg het digitaal in gesprek gaan met elkaar. In dit geval kan een inwoner van Venray door in te loggen op de gemeentelijke website direct in contact komen met de gemeente Venray. Wanneer bijvoorbeeld inwoners de gemeente iets willen melden of ergens niet uitkomen hebben ze de mogelijkheid om een bericht te sturen. Een ambtenaar van de gemeente Venray die achter de computer zit krijgt een melding van het bericht en start het gesprek direct. Een voordeel hiervan is dat mensen niet lang hun mail in de gaten hoeven te houden voor een antwoord.

Het algemene beeld dat contact tussen overheid en inwoner steeds vaker digitaal gebeurt, merkt ook Venray. 'De wijze waarop we met elkaar communiceren verandert', stelt het college. 'Het gemakkelijk, laagdrempelig, snel, kort en plaats- en tijdonafhankelijk communiceren wordt de norm: alleen maar inloggen om het gesprek te starten'.

Het snel en zonder wachttijd geholpen worden werd door de inwoners die via de live chat gebruikten, als grootste voordeel genoemd. Venray zegt met de uitkomsten van de eerste pilot verder te kunnen op de ingeslagen weg. 'Toch is voor structurele invoering van live chat meer onderzoek nodig', meent het college. 'De kennis die is opgedaan bij de eerste proef wordt ingezet bij de tweede pilot die binnenkort start. De live chat wordt daarom wat anders ingericht dan bij de eerste pilot. Toen gingen we uit van een hulpvraag vanuit inwoners over het gebruik van onze website. De vragen lagen echter veel meer op inhoudelijk vlak. Daar was de externe bemensing van de live chat niet op ingericht'. Wanneer de tweede proefperiode van een half jaar precies start, is nog niet duidelijk.