Afbeelding
Foto: Eigen foto

Vervolg van voorpagina

Martin Leenders heeft Jan Loonen op zijn lijstje staan

Venray | Reken maar dat er in de dagen voor de raadsvergadering van dinsdag intensief overleg was tussen de acht fracties. Het is ook geen alledaagse kost: het plan voor een nieuw industrieterrein op De Spurkt wordt na jaren van voorbereiding van de raadsagenda gehaald. En deze raadsperiode komt er geen nieuw voorstel, als het aan het zittende college ligt. Dat is nogal wat. Dan moet er ergens iets grondig mis zijn gegaan. Dat is kortweg de uitkomst van een digitale raadsvergadering die vele schorsingen kende, bij tijd en wijlen chaotisch verliep en waarbij de vraagtekens na afloop de overhand hadden.


Enkele conclusies op een rijtje: het merendeel van de raad ziet een industrieterrein op De Spurkt niet zitten, het CDA houdt de deur op een kiertje ("Een Spurkt in afgeslankte vorm", opperde CDA-raadslid Leo Philipsen), een mestfabriek op De Spurkt had gekund, de juristen zijn het niet eens over wat er nu wel of niet kan op De Spurkt, de coalitie (CDA, Venray Lokaal en D66) spaarde elkaar, de oppositie (Samenwerking Venray, SP, VVD, PvdA en Pro Venray) liet niet de samenwerking zien die eerder was aangekondigd, wethouder Loonen, hoofdrolspeler in dit drama van vier bedrijven (de pauzes vulden de andere spelers op met schorsingen voor overleg), kondigt onderzoek aan naar een industrieterrein 2.0 en de raad liet het begaan.

Dat laatste is opmerkelijk. Loonen werkte samen met zijn ambtenaren een jaar of vijf aan De Spurkt. Slechts enkele weken waren nodig om de droom van Loonen als een zeepbel uiteen te laten spatten. In die vijf jaar stond de gemeenteraad erbij en keer ernaar. De gebrekkige info die het naar eigen zeggen kreeg (en ook te laat) werd voor lief genomen. Niets slim, achteraf. De vragen stapelden zich op naarmate het uur U, de besluitvorming over De Spurkt, naderde. Na dinsdag is er niets meer over, alles is opgelost in het luchtledige. De wethouder bleef het plan in de eerste termijn hardnekkig verdedigen. "Iedereen was er heel tevreden over", zei Loonen dinsdag.

Wethouder Loonen: 'We zijn elkaar kwijtgeraakt'

"We hebben alle kennis en kunde ingezet. Hebben de raad erover geïnformeerd. Maar als het plan waarheid wordt, komen de discussies los. Toen zijn we elkaar kwijtgeraakt. De second opinion van het plan op 13 januari door het advocatenbureau uit Den Bosch (op aandringen van de raad, red.) kwam te laat. We konden het niet meer matchen. Daarom moeten we dit voorstel nu aanhouden. Maar ik kan zeggen dat we ons huiswerk hebben gedaan, onze stukken staan als een huis."
Met andere woorden: met die juristen uit Den Bosch wil Loonen nog wel eens om tafel. De hand in eigen boezem steken, een excuus of sorry was dinsdagavond voor Loonen niet aan de orde. Wel zei hij later op de avond 'er niet gelukkig mee te zijn'. "Ik zal mijn teleurstelling niet verhullen. Hier is niemand blij mee." En hij blijft zijn uiterste best doen voor die 30 hectare industrieterrein, ergens in Venray.

Loonen wil het debacle zo snel mogelijk vergeten. Tuurlijk, in het proces is veel misgegaan, de vragen van de oppositie waren scherp en de antwoorden bleven op dezelfde leest geschoeid, onduidelijkheden bleven bestaan. Maar onder het motto van 'dit voorstel is van de agenda gehaald, we hoeven het er eigenlijk niet meer over te hebben, we moeten verder', denderde Loonen door. Hij gaf geen moment de indruk als een aangeslagen bokser in de touwen te hangen. Menig wethouder had al voor minder zijn functie vacant gesteld.

Künen (VVD): 'Dit keer geen fuik maar dynamietvissen'

Wie mocht denken dat de oppositie meteen met een motie van wantrouwen wapperde, heeft het mis. Het werd 'slechts' een motie van treurnis. De vuilnis die Loonen over zich kreeg uitgestort, was niet voor de poes. Vooral VVD-fractieleider Bas Künen spaarde Loonen niet. Hij gaf aan al meerdere keren door dit college in een fuik te zijn geloodst. "Maar dit keer was het geen fuik, maar dynamietvissen", snoefde Künen. "Wat de advocaten ons vertelden sloeg in als een bom. Hun verhaal staat haaks op het collegevoorstel. Ik ben blij dat ik in de oppositie zit. Ik zou me kapot geschaamd hebben als ik in de coalitie of in het college had gezeten."

Daan Janssen, fractieleider van coalitiepartij D66, stelde dinsdag voor De Spurkt van de agenda te halen en ook dat besluitvorming niet meer in deze raadsperiode plaatsvindt. In de coalitie was alleen het CDA tevreden met het voorstel, Venray Lokaal en D66 niet. Dus niet rijp voor besluitvorming, volgens de drie. Henk Bisschops (PvdA) merkte enigszins vilein op dat het voorstel wel besluitrijp is in deze raadsperiode, die maart volgend jaar eindigt. "Maar niet rijp voor deze collegeperiode", waarmee Bisschops aangeeft dat hij nog moet zien of dit college de rit uitzit.

De uitsmijter was voor Martin Leenders, fractieleider van Samenwerking Venray (SV). Hij ging terug naar de jaren waarin SV deel uitmaakte van het college, waarin ook Jan Loonen zat. "Wij waren een zeer kritische coalitiepartij. Jan Loonen sprak me daar weleens op aan en zei dan: 'Denk eraan Martin, deze zet ik op het lijstje en die onthoud ik. Vanavond geef ik die woorden terug aan de wethouder: deze zet ik op mijn lijstje, en deze onthoud ik." Wat Leenders daarmee bedoelde? Vat het maar samen als: 'Hé jongens, pas op, als jullie je niet goed gedragen dan komt er straks een moment om af te rekenen'. Leenders gaf tevens aan het onacceptabel te vinden dat De Spurkt toch nog boven de markt blijft hangen. "Het hele plan moet teruggetrokken worden."

Duidelijk is dat de inwoners van Venray met tal van vragen blijven zitten. Een slechte basis om nu al de focus te richten op een industrieterrein 2.0. Er zijn hier en daar nog wat vlekjes weg te werken.