Geen steun meer 'besmette' Spurkt

VENRAY | Industrieterrein De Spurkt staat voorlopig in de koelkast. Daar blijft het tot tenminste volgende voorjaar staan. Tot die tijd wil verantwoordelijk wethouder Jan Loonen samen met de fracties gaan onderzoeken waar een nieuw industrieterrein in Venray aan moet voldoen en waar het moet komen.


Door Henk Baltussen


Dat De Spurkt daarbij in beeld blijft als mogelijke locatie, lijkt vrijwel uitgesloten. Op het CDA na gaven de andere zeven fracties in verschillende bewoordingen aan De Spurkt niet (meer) geschikt te vinden en dat natuurontwikkeling daar voorrang moet krijgen. PvdA, SP en ProVenray gaven bij voorbaat al te kennen dat er geen industrieterrein van zestig hectare, waarvan dertig hectare bebouwd, bij het Loobeekdal mag komen. De drie steunden een motie van die strekking. Dat hadden wel meer partijen willen doen. Maar onder het mom van 'je moet nooit iets uitsluiten' of 'deze motie komt te vroeg', hielden ze zich op de vlakte.

De extra raadsvergadering was aanvankelijk uitgeschreven om een besluit te nemen over De Spurkt. Maar vorige week al werd duidelijk dat dat niet ging gebeuren. In de weken ervoor ontstond veel mist over De Spurkt. Vooral nadat een advocatenbureau het collegevoorstel met de plannen onder de loep nam, sloeg de verwarring bij de fracties toe. De bevindingen van de door de raad ingevlogen juristen bleken haaks te staan op die van het college. Woede en boosheid maakten zich meester van de meeste fracties waarvoor De Spurkt besmet was geraakt.

Lees verder op pagina 7.