De sloop van het oude pompstation in Leunen is in volle gang.
De sloop van het oude pompstation in Leunen is in volle gang. Foto: Antoon Jeuken

Sloop pompstation

Leunen | Het oude pompstation Breehei van Waterleiding Maatschappij Limburg aan de Breevennenweg in Leunen wordt deze week met de grond gelijk gemaakt.


Het pompstation is vlak na de Tweede Wereldoorlog, gebouwd. Vroeger heeft menig schoolkind uit Venray en de huidige gemeente Horst aan de Maas in dit gebouw uitleg gekregen over de zuivering van grondwater tot drinkwater. Het pompstation wordt vernieuwd en uitgebreid.


Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) gaat het oude pompgebouw uit 1948 en het filtergebouw uit 1960 slopen en vervangen door nieuwbouw. Het gemoderniseerde Breehei verzorgt de drinkwatervoorziening voor de gemeenten Venray, Horst aan de Maas en een deel van Venlo.

WML is van plan pompstation Californië in Venlo af te stoten. De distributie en opslag van drinkwater van deze locatie wordt overgeheveld naar Breehei. Uitbreiding van het pompstation in Leunen is ook nodig vanwege de toenemende vraag naar drinkwater vanwege de klimaatverandering. Door de samenvoeging van beide pompstations en de modernisering denkt WML de drinkwatervoorziening in Noord-Limburg voor de toekomst te kunnen garanderen.


De bestaande bebouwing was sterk verouderd en voldeed niet meer aan de arboregels en de eisen van deze tijd. Uit onderzoek bleek dat renovatie of vernieuwing van de bestaande bebouwing niet rendabel was. Voor het al gerealiseerde nieuwe pompgebouw heeft de gemeente Venray in 2015 een vergunning verleend. Naast het nieuwe filtergebouw komt er een uitbreiding met twee extra drinkwaterkelders. Op het terrein bevinden zich tevens nog vier waterbassins, een noodspoelvijver en enkele ondergrondse en halfverdiepte drinkwaterkelders. De verwachting is dat eind 2021 of begin 2022 op Breehei de werkzaamheden helemaal klaar zijn. Dan kan pompstation Californië worden gesloten.

Afbeelding
Afbeelding