'Welke belangen heeft wethouder Jan Loonen bij natuurbegraafplek?'

VENRAY | Wethouder Jan Loonen bezit als privépersoon een bosperceel bij natuurbegraafplaats Weverslo, dat wil uitbreiden. ProVenray vraagt zich af welke belangen Loonen met dat bos heeft in de plannen van Weverslo. De oppositiepartij zet daar vraagtekens bij en vraagt het college op voorhand om medewerking aan de uitbreidingsplannen te herzien.


Door Henk Baltussen


De uitbreiding kwam op 19 november 2020 aan de orde in het Gemeenteblad Venray, waarin het college een bestemmingsplan voor Natuurbegraafplaats Weverslo voorbereidt. Dit plan behelst bebouwingsmogelijkheden, parkeerplaatsen en een uitbreiding van het aantal graven op de natuurbegraafplaats.

Waarom komt ProVenray hiertegen in het geweer? Daarvoor moeten we eerst terug naar 10 februari 2010. Toen ging het college akkoord met het oprichten van een natuurbegraafplaats in Heide. Omwonenden waren tegen dat plan en begonnen een bezwaarprocedure, die op 1 juli 2011 eindigde in de rechtbank. De rechter stelde de omwonenden in het gelijk en vernietigde het projectbesluit. Onder meer een te hoge grafdichtheid en de aanwezigheid van voorzieningen zouden niet passen bij een natuurbegraafplaats. De omwonenden gaven aan open te staan voor Weverslo als een sobere natuurbegraafplaats, indachtig de uitspraak van de rechter. Ook aan de bouw van een slechtweervoorziening op Weverslo wilde de buurt eind 2014 niet meewerken. Desondanks blijkt uit luchtfoto's dat de eigenaar van de natuurbegraafplaats vlijtig was en toch verschillende gebouwelijke voorzieningen heeft getroffen, zoals een overkapping en een gebouwtje.

En nu staat er dus een nieuw bestemmingsplan op de rol voor voorzieningen waartegen de omwonenden jaren geleden te hoop liepen. Gielens: "De voorzieningen die er nu al zijn, moeten dus gelegaliseerd worden." Voor ProVenray-fractieleider Joep Gielens alle aanleiding hierover vragen aan het college te stellen. Hij wil weten of Loonen onlangs zijn bos ter beschikking stelde voor de viering van het tweede lustrum van de begraafplaats en of de eigenaar van Weverslo werkzaamheden verrichtte in het bos van Loonen. Zijn er verbanden te leggen tussen die werkzaamheden en de uitbreiding van die begraafplaats?, vraagt Gielens zich af. Hij legde zijn vragen meteen voor aan het college waar Loonen deel van uitmaakt. "Omwonenden stellen zich die vragen ook. Ze voelen zich door de gemeente in de steek gelaten, hebben het vertrouwen verloren. Ze vinden dat een gesprek met de gemeente geen zin heeft en kloppen bij de media of politieke partijen aan. Ook wil ik van het college weten of het zich hier enige voorstelling van kan maken?"