Eind februari, begin maart krijgt VieCuri ziekenhuis in Venlo naar verwachting te maken met derde coronagolf

VENLO/VENRAY | Door de onverminderde toevloed van coronapatiënten blijft de druk op het VieCuri-ziekenhuis groot. Maar de medewerkers kunnen de patiëntenstroom op dit moment aan, aldus een woordvoeder van VieCuri. Wel geeft ze aan dat management en personeel van het ziekenhuis zich aan het voorbereiden zijn op zwaardere tijden. "We verwachten een nieuwe piek."


Door Henk Baltussen


Heeft VieCuri de indruk dat de top van de tweede coronagolf voorbij is?

Woordvoerder VieCuri Venlo: "Ja, die is wel voorbij. Al zitten we nu niet in een dal zoals bij de eerste golf, maar eigenlijk op een plateau dat al best lang een redelijk constant beeld laat zien. Dit zorgt voor een aanhoudende druk op de zorg. Immers de verpleging van covid-patiënten is aanzienlijk zwaarder dan bij andere patiëntgroepen. En het komt bovenop de reguliere zorg die we toch zoveel als mogelijk overeind willen houden. We zien sinds november dat er gemiddeld tussen de dertig en veertig covid-patiënten in Venlo opgenomen zijn."

VieCuri: 'Britse mutatie coronavirus speelt belangrijke rol bij de derde golf'

'Hiervan zijn telkens tien tot vijftien patiënten opgenomen op de Intensive Care (IC). De ligduur van deze patiënten is lang, drie tot vier weken is zeker geen uitzondering. Dat betekent ook dat we weten dat de druk op de ziekenhuiszorg aanhoudt, ook al dalen de besmettingen op landelijk niveau. Daar komt bij, dat de verwachting is dat we eind februari, begin maart een nieuwe piek krijgen, zeg maar gerust de derde golf. De Britse mutatie van het coronavirus speelt daar een rol in en zal dan waarschijnlijk dominant zijn."


Kan VieCuri het wat betreft mankracht, alhoewel we in deze beter kunnen spreken over vrouwkracht, nog allemaal behappen?

"Omdat de situatie nu relatief stabiel is maar we een nieuwe piek verwachten, kijken we heel bewust naar de personele inzet. Tijdens de eerste golf bleven alle medewerkers altijd op de covid-afdelingen, ook als het even iets rustiger was. Ze voelden zich bezwaard om naar huis te gaan. We zijn ons er nu bewuster van dat medewerkers rust nodig hebben om deze lang aanhoudende crisis vol te kunnen houden."

"Als het iets rustiger is, krijgen er meer mensen vrij, eventueel met een oproepdienst. Zo willen we voorkomen dat ze later, bij een volgende piek, uitvallen. Ook is er veel aandacht voor mentale ondersteuning. Zo hebben we een psycho sociaal team dat ook preventief gesprekken voert. En we werken met een buddy-systeem, waarbij collega’s elkaar in de gaten houden."


In de voorgaande dagen braken in steden corona-onlusten uit. Zelfs ziekenhuizen werden belaagd. Is VieCuri hierop voorbereid, zijn extra veiligheidsmaatregelen getroffen en heeft hierover overleg met de politie (veiligheidsregio) plaatsgevonden?

"We willen hier zo min mogelijk over kwijt omdat we kwaadwillenden niet op ideeën willen brengen. Wat we kunnen vertellen is dat we extra waakzaam zijn. Er zijn tot nu toe géén incidenten bij VieCuri geweest."

'We hebben een kort lijntje met politie en veiligheidsregio'

"Er zijn tot op heden (woensdagmiddag, red.) géén signalen dat dit bij VieCuri aanstaande is. Toch houden we de situatie natuurlijk nauwlettend in de gaten. VieCuri heeft een kort lijntje met zowel de politie als de Veiligheidsregio Limburg Noord. Ons ziekenhuis moet een veilige plek zijn en blijven voor patiënten en medewerkers."