Een SP-spandoek bij Medische Centrum Wieënhof, waar sinds 1 april 2020 de huisartsenpost al dicht is, laat niets aan duidelijkheid te wensen over.
Een SP-spandoek bij Medische Centrum Wieënhof, waar sinds 1 april 2020 de huisartsenpost al dicht is, laat niets aan duidelijkheid te wensen over. Foto: Rikus ten Brücke

Partijen nog niet klaar met HAP

VENRAY | Het zat eraan te komen, maar sinds vorige week is het definitief: vanaf 1 april moet Venray het zonder een eigen huisartsenpost (HAP) stellen.


De Raad van Bestuur van de Noord-Limburgse huisartsencorporatie Cohesie besloot daartoe. De Venrayse inwoners zijn voortaan op de HAP in Venlo aangewezen. De voornaamste beweegredenen van Cohesie zijn het vergroten van de kwaliteit van de spoedzorg door die centraal te regelen. Daardoor denkt Cohesie een efficiëntere inzet van huisartsen en personeel mogelijk te maken. Tevens ontstaan er volgens de huisartsenorganisatie mogelijkheden voor een aantal verbeteringen in kwaliteit en veiligheid. Met één centrale spoedpost voor Noord-Limburg in Venlo kan volgens Cohesie met een efficiëntere personele bezetting worden gewerkt. Omdat meer huisartsenuren beschikbaar komen wil Cohesie die inzetten voor een pilot met een palliatieve zorgdienst in het weekeinde.

Allemaal mooie woorden, vindt bijvoorbeeld SP Venray, die zich hard blijft maken voor behoud van de HAP in Venray. "Nee, de SP laat het er niet bij zitten", stelt SP-fractieleider Jan Hendriks strijdvaardig. "Zie de mooie banners die we rond de huisartsenpost bij de Wieënhof hebben opgehangen. En in heel Venray hangen protestposters. In de gemeenteraad zijn we bezig met een nieuwe motie om de reistijd van dertig minuten naar twintig minuten terug te brengen. Die is nog even in bewerking en wordt al door een aantal partijen gesteund." Mocht de Tweede Kamer besluiten dat iemand met medische klachten niet binnen een half uur maar binnen twintig minuten een huisartsenpost moet kunnen bereiken, dan denkt de SP de HAP in Venray te kunnen behouden.


Lees verder op pagina 5.

Afbeelding