Joke Halmans (links) en Leonie Janssen in de winkel van Speelgoedbank Venray.
Joke Halmans (links) en Leonie Janssen in de winkel van Speelgoedbank Venray. Foto: Willem Menting

Speelgoedbank bestaat vijf jaar

Venray | Speelgoedbank Venray bestaat op woensdag 3 februari vijf jaar. Het eerste lustrum wordt, als de maatregelen rondom het coronavirus het toelaten, gevierd onder de ruim twintig vrijwilligers van de speelgoedbank. "We voorzien ruim 400 kinderen van speelgoed", vertelt speelgoedbankvoorzitter Joke Halmans. "Een speelgoedbank in Venray is helaas bittere noodzaak."


Toen de speelgoedbank werd opgericht waren er zo'n 200 kinderen die gebruikmaakten van haar diensten. Het aantal kinderen is in vijf jaar verdubbeld. "Hoe dat kan, blijft een beetje gissen. Aan de ene kant zijn wij beter vindbaar, maar aan de andere kant kun je stellen dat de armoede toeneemt. We hebben speelgoed genoeg, dus we kunnen gelukkig iedereen voorzien." Met een verwijzing kunnen ouders bij de speelgoedbank terecht om speelgoed op te halen voor hun kinderen. Momenteel is de winkel gesloten, maar ouders kunnen wel speelgoed bestellen. "We hebben als missie: 'Elk kind heeft het recht om te spelen met goed speelgoed'. Dus ook nu maken we pakketten die op een bepaald moment kunnen worden opgehaald."

Leonie Janssen is een van de enthousiaste vrijwilligers, sinds mei 2018 draagt ze haar steentje bij. "Het is heel erg dankbaar werk. Je tovert een glimlach op het gezicht van een kind en daar toe je het voor. Ook ouders zijn vaak tot tranen toe geroerd. Heel bijzonder om dat zo mee te maken."

Na vijf jaar heeft Halmans besloten te stoppen als voorzitter van de speelgoedbank. "Er staat een gezonde organisatie met goede vrijwilligers. Ik kan met een gerust hart afscheid nemen. Vijf jaar geleden was er nog niks, maar vanaf het begin hebben we veel steun gekregen van de gemeenschap. Zo heeft Kiwanisclub Schieëpersland geholpen met verhuizen en heeft Ten Duijf een deel van de opbrengst van zijn boek Dwarsligger gedoneerd aan de speelgoedbank. We willen iedereen, alle organisaties en mensen die het succes van de speelgoedbank mede mogelijk hebben gemaakt, hiervoor bedanken. Met name ook de basisscholen, die met hun acties laten zien dat spelen met goed speelgoed niet vanzelfsprekend is."

Afbeelding