Ruud Keunen, Pim de Mulder en Marcel Arts (v.l.n.r.) bij de Piëlreus langs de Puttenweg.
Ruud Keunen, Pim de Mulder en Marcel Arts (v.l.n.r.) bij de Piëlreus langs de Puttenweg. Foto: Antoon Jeuken

Video: Piëlreuzen bij de entree

Ysselsteyn | De oplettende automobilist, fietser of wandelaar is het deze week ongetwijfeld al opgevallen. Bij het binnenrijden van de dorpskern van Ysselsteyn via de Jan Poelsweg en Puttenweg wordt namelijk sinds afgelopen zondagmiddag iedereen begroet door twee metershoge Piëlreuzen.


De poppen zijn gemaakt door de leden van de wagenbouwcommissie van carnavalsvereniging De Piëlreus uit Ysselsteyn in samenspraak met de commissie Ysselsteyn100. "Het bestuur van Ysselstey100 kwam naar ons toe, omdat we dit jaar geen carnavalswagen kunnen bouwen", vertelt Pim de Mulder van de wagenbouwcommissie. "Het idee om toch wat voor het dorp te doen sprak ons meteen heel erg gaan. We hebben snel geschakeld en uiteindelijk besloten om twee Piëlreuzen te bouwen."

Door de invoering van de avondklok op zaterdag 23 januari, werd er wel wat druk op de deadline gezet. "Na de invoering van de avondklok konden we 's avonds natuurlijk niet veel meer doen, dat kon vorige week nog wel dus we hebben flink doorgewerkt om alles voor het weekeinde af te krijgen en dat is gelukkig gelukt."

De wagenbouwcommissie van De Piëlreus was blij om toch wat te kunnen maken, al is dit carnavalsseizoen natuurlijk anders dan anders. "Het was even wennen", vertelt wagenbouwer Ruud Keunen. "We konden niet met de hele club samen in de loods aan het werk, dus we hebben de groep opgesplitst in kleinere groepjes. Zo konden we toch aan het werk en dat was ook erg gezellig moet ik zeggen. We zijn daarnaast erg tevreden met het eindresultaat. Dat is natuurlijk ook niet onbelangrijk."

Volgens Keunen zijn de eerste reacties positief. "Wel bijna alleen via WhatsApp, want je spreekt bijna niemand meer in deze tijd. Dat is wel jammer, maar we zijn blij dat het met enthousiasme is ontvangen in het dorp. Daar doe je het tenslotte ook voor."

De twee Piëlreuzen blijven in ieder geval tot en met carnaval de komgrens van Ysselsteyn 'bewaken'. Daarna moeten ze het veld weer ruimen en plaatsmaken.

Afbeelding