Vervolg van voorpagina

Zorgen bij VL over goed alternatief voor ziekenhuis

VENRAY | Venray Lokaal (VL), dat al met een elektronische op de proppen kwamen als vervanging van een fysieke spoedpost in Venray, maakt zich onverminderd zorgen. "Niet alleen om de effecten van de sluiting van de HAP, maar ook om de onzekerheid rond de nieuwe ziekenhuisvoorziening", stelt VL-fractieleider Tino Zandbergen, die hiermee al verder in de toekomst kijkt.


Zandbergen: "Indien Venray, voor wat betreft gezondheidszorg, afzakt van stad naar dorp, naar gehucht, zullen jongeren vertrekken, is er geen reden een nieuw bedrijf te vestigen en zal Venray vergrijzen. Laten we basale maatschappelijke functies als een HAP uit Venray verdwijnen, dan zal dit in tien jaar tijd ernstige gevolgen hebben. De sluiting van de HAP is voor ons een moeilijk te verteren besluit. De door Cohesie aangedragen argumenten zijn tegenstrijdig. Op 1 april 2020 stond al vast dat de HAP zou sluiten. We mogen ook de andere zeer trieste effecten van de sluiting niet vergeten. Bij de Apotheker in het MC Wieënhof (waar ook de HAP Venray nu nog onderdak heeft) verdwijnen waarschijnlijk 2,3 fte's. Cohesie had hier geen boodschap aan. Wij wel. Daarom moeten we verder kijken dan alleen behoud van de HAP. VieCuri moet snel met zijn plannen voor een nieuwe ziekenhuisvoorziening bij de Wieënhof op de proppen komen. Wanneer horen we meer, wat gaat er eigenlijk komen? We weten niets."

Enkele weken vroeg Peel en Maas aan VieCuri hoe het staat met het nieuwe ziekenhuis, dat in Venray moet komen. "Het wordt een moderne ziekenhuisvoorziening met poliklinische functies en diagnostiek, inclusief MRI en CT-scan", was het antwoord uit Venlo. "Ook de dialyse-afdeling krijgt een plek in het nieuwe onderkomen en er komt een poliklinische OK voor kleine ingrepen."

Zandbergen: "Dat zal allemaal wel, maar wij worden daar niet over ingelicht. We horen niets van VieCuri en niets van onze wethouder (Anne Thielen, red.). Let wel, het gaat over een nieuw ziekenhuis, het gaat ergens over."

De VVD, die vanaf de eerste dag dat bekend werd dat Cohesie zinspeelde op sluiting van HAP Venray hiertegen in actie kwam, ziet geen mogelijkheden tot oplossingen buiten Cohesie om. Hierdoor zouden de eigen huisartsen in Venray in een onmogelijke positie kunnen komen, stelt de VVD. "Dat kan in dat geval tot nog meer zorgschade leiden", zegt VVD-commissielid Wim De Schryver. "Toch willen we niet opgeven. De enige weg die dan nog open is, is om de regelgeving - de handvatten waarop Cohesie zijn beslissing baseert - aan de kaak te stellen. Ook in dat geval ligt de sleutel niet bij de gemeenteraad, maar in Den Haag."

Ook de SP grijpt, zoals eerder aangegeven, aanpassing van de regels aan als laatste redmiddel.