Onveilige spoorwegovergang op de Witte Vennenweg in Oostrum wordt aangepakt.
Onveilige spoorwegovergang op de Witte Vennenweg in Oostrum wordt aangepakt. Foto: Rikus ten Brucke

Klus van 3.215.000 euro

OOSTRUM | De gemeente Venray betaalt anderhalf miljoen euro aan ProRail, dat met dat geld de spoorwegovergang op de Witte Venneweg in Oostrum verkeersveiliger maakt. Dat is zes ton meer dan begroot. Tevens neemt de gemeente de gelegenheid te baat de Witte Venneweg vanaf de overgang tot aan de N270 aan te passen met een vrijliggend fietspad. Kosten: 1.750.000 euro.


De bewuste spoorwegovergang staat al jaren als niet de veiligste bekend. Vooral voor fietsers is het daar opletten geblazen, maar ook vrachtwagens kunnen er vaak alleen met de nodige moeite de bocht vanaf of naar de Oirloseweg maken, omdat de overgang niet haaks op Witte Venneweg, een belangrijke ontsluiting voor industrieterrein De Blakt, ligt. Door de overgang wat op te schuiven krijgen vrachtwagens meer ruimte en voor fietsers wordt de verkeerssituatie overzichtelijker en dus veiliger. Omdat ProRail het spoort elektrificeert en ter plaatse verdubbelt, wordt van de gelegenheid gebruikgemaakt om het meteen goed te doen.

De commissie Werken en Besturen kon zich vorige week vinden in de plannen. Maar hier en daar rezen wat vraagtekens over de kosten. Zoals bij Theo Zegers (D66), die 1,5 miljoen euro wel erg veel vond om een spoorwegovergang tien meter verderop te plaatsen. "Inderdaad is het daar een hele gevaarlijke situatie, er klopt daar geen donder van. Maar wat is er aan de hand dat het zoveel moet kosten?"

Siemen Halbersma, senior-verkeerskundige bij de gemeente Venray, kon Zegers niet met een afdoende antwoord van dienst zijn. "Ik weet het niet", zei Halbersma. "De bedragen zijn ramingen die ProRail nog niet wil delen. Dat heeft te maken met de aanbesteding van het werk. Dat moet nog gebeuren." De 1.750.000 euro die voor het aanpassen van de Witte Venneweg is uitgetrokken, kon Halbersma makkelijker verklaren. "De aanleg van een fietspad vergt veel extra's en de weg wordt tot aan de N720 gerenoveerd. En de Witte Venneweg stond al op de rol voor renovatie. Inclusief de aanleg van een fietspad." Wanneer het werk start, is nog onduidelijk.