Loonen: 'Venray koopt geen gronden aan in natuurgebied'

WANSSUM | Als het aan de gemeente Venray ligt, gaat Staatsbosbeheer het vijfhonderd hectare grote natuurgebied tussen Ooijen en Wanssum beheren. Venray koop derhalve de natuurterreinen die binnen de gemeentegrenzen liggen niet aan van de provincie Limburg. Dat was de duidelijke boodschap van wethouder Jan Loonen tijdens de commissie Werken en Bestuur van vorige week.


Door Henk Baltussen


Theo Zegers (D66) stelde Loonen vragen over een eventuele aankoop. Het commissie- en raadslid had via een brief aan de gemeenteraad begrepen dat Venray plannen had om samen met de gemeente Horst aan de Maas de nieuwe natuurgronden aan te kopen. De provincie kocht de grond jaren terug voor beveiliging tegen een wassende Maas en voor het ontwikkelen van nieuwe natuur.

Zegers doelde op een schrijven van 5 oktober, waarin het college aangeeft belangstelling te hebben voor de aankoop van zo'n 170 van de 500 hectare aan natuurterrein. Op die manier wil Venray de controle houden over het eindbeheer van de natuurgronden en kunnen daar lokale agrariƫrs voor worden ingeschakeld. Ook op het gebied van recreatie en toerisme zou het beter zijn als de gemeente Venray een oogje in het zeil kan houden door de gronden zelf aan te kopen.

Zegers was niet blij met deze plannen. "Waar steken we dan eigenlijk op in? De gronden moeten duurzaam worden beheerd, begrazing is niet mogelijk en de beheerskosten per hectare zouden 638 euro per jaar zijn. Waarom zou Venray zich zoveel op de hals halen terwijl je niks anders kan doen dan wat mag? Waarom halen we al dat werk op onze nek en steken we al dat geld niet in onze inwoners? Ik denk dat Staatsbosbeheer een prima partij is om dat beheer te gaan doen."

Patrick Schoenmakers (senior projectleider stedelijke ontwikkeling in de gemeente Venray) benadrukte dat Venray er belang bij heeft het juiste beheer te doen. "De vraag is dan of we de gronden moeten aanschaffen. We gaan uit van 75 cent per hectare (wat voor 170 hectare 1,27 miljoen euro inhoudt, red.)." Het kan ook zomaar 1,25 euro per hectare worden, zei Zegers.

Schoenmakers: "Boeren hebben destijds gronden moeten verkopen. Door ze de gronden te laten beheren, compenseren we ze en bieden we ze alternatief werk."

Loonen hielp vervolgens iedereen uit de droom door te verklaren dat Venray de gronden niet aankoopt. Loonen: "We zijn trots op dat gebied met hoogwaardige natuur. Dat willen we zo houden. Tot vandaag is er overleg geweest met onder meer de provincie. Nog steeds is niet duidelijk wie dat gebied overneemt van de provincie. Staatsbosbeheer wil met alle plezier de lokale ondernemers erbij betrekken. We willen de garantie hebben dat het beheer goed gebeurt. We willen er bovenop blijven zitten, dat het gebied op kwaliteit blijft."