Boerderij Marissenhof.
Boerderij Marissenhof. Foto: Werkgroep oude foto RooyNet

Boerderij Marissenhof

Venray | De afgebeelde boerderij Marissenhof (‘Maarzen Boerke’) stond vóór de Tweede Wereldoorlog tegenover het patronaat, het huidige gemeenschapshuis De Wis, in Castenray.

De boerderij brandde in de nacht van op 8 op 9 april 1943 tot de grond toe af, omdat door een aangeschoten bommenwerper een grote partij brandbommen boven de kom van Castenray werd afgeworpen. De gehele veestapel van ongeveer 25 koeien, veel varkens en een paard kwam in de vlammen om, terwijl slechts één paard gespaard bleef. De oude boerderij stamde wellicht uit begin achttiende eeuw en was qua ouderdom vergelijkbaar met de drie boerderijen/rijksmonumenten die Castenray thans nog rijk is. Ten tijde van de brand werd de boerderij bewoond door het gezin van kerkmeester Willem Friesen, die op 4 februari 1944 overleed. Hij werd in de keuken van het patronaat, waar het gezin na de brand onderdak vond, opgebaard. Na de oorlog werd een geheel nieuwe en zeer fraaie boerderij op dezelfde plek herbouwd.

Op de boerderij woonde vroeger onder meer Peter van Heijster, geboren op 8 november 1810. Hij was getrouwd met Anna Maria Kemmelings. Petrus van Heijster overleed al op 35-jarige leeftijd op 14 januari 1846. Zijn vrouw bleef met twee kleine kinderen achter. De boerderij werd eerst verpacht aan Jan Willem Linders uit Sevenum, maar later nam de dochter van het echtpaar Van Heijster-Kemmelings, Anna Elisabeth (1844-1880), de boerderij over. Zij trouwde met Martin Friesen (1836-1902) uit Castenray en ze kregen één zoon: Willem Friesen (1876-1944). Deze trouwde met Lamberdina Friesen (1880-1963) en dit echtpaar kreeg zes kinderen, drie jongens en drie meisjes. De jongste zoon Harrie (1921-1999) trouwde met Annie van der Sterren uit de buurtschap Heierhoeve in Grubbenvorst. Harrie Friesen en Annie van der Sterren (1928-heden) namen de boerderij over en ze kregen twee kinderen: Wiel en Diny. Wiel (1964-heden), zijn vrouw Angelique Horstermans en hun kinderen Henri, Angelo en Jenny vormen de huidige bewoners van boerderij Marissenhof.

Foto: Stichting Heemkundig Genootschap Castenray. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto’s, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas, weekbladen van de kerkdorpen en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien. Werkgroep Oude Foto RooyNet.