Afbeelding
Foto: Antoon Jeuken

'Het gaat wringen bij de Odahoeve'

YSSELSTEYN | Dat de pioniersboerderij Odahoeve voor Ysselsteyn behouden kan blijven door er woningen in en omheen te bouwen, was voor de leden van de raadscommissie Wonen geen discussie. Wel voorzien enkelen van hen parkeerproblemen. Weet je wat, zei wethouder Jan Jenneskens (D66), 'dan fiets ik daar binnenkort eens zelf naartoe om de situatie ter plekke te beoordelen'. Ook de geurbelasting zorgt voor vraagtekens.


Door Henk Baltussen


Jenneskens geste viel bij de commissie in goede aarde, maar daarmee is het parkeerprobleem nog niet opgelost. Want in het deel van Ysselsteyn waar de Odahoeve staat (Timmermannsweg 13) is het voor autoparkeerders al dringen geblazen. Initiatiefnemer Martijn Claessens, eigenaar van het Ysselsteynse bedrijf Peter Claessens Interieur en Bouwprojecten in Ysselsteyn, verbouwt de bijna een eeuw oude hoeve tot zeven appartementen waarbij de uitstraling van het pand behouden blijft. Achter op het terrein worden acht huurwoningen gebouwd. Alle appartementen zijn bedoeld voor senioren. Aan de oostzijde van de bestaande Odahoeve komt een hofje als ontmoetingsplek. Er staan 22 parkeerplaatsen ingetekend. Daar wringt de schoen. Normaliter krijgt een woning twee parkeerplekken, wat zou neerkomen op dertig plekken bij het Odaplan. Maar vanwege de krapte aan ruimte is gekozen voor acht parkeerplekken minder. Venray Lokaal-commissielid Cees de Vocht roemde het plan, maar vond dat het allemaal wel erg krap is begroot. "Het wringt daar. Mijn vraag is of dat parkeren niet kan worden verbeterd. Ik ben er gaan kijken, dat probleem ligt er echt." Theo Mulders zei het ook wat karig te vinden om seniorenwoningen maar één parkeerplek toe te bedelen. "Terwijl de omgeving nu al parkeeroverlast ervaart." Ambtenaar Maud Godschalk zei dat er wordt voldaan aan de parkeerbehoefte. Wethouder Jenneskens gaf aan de indruk te hebben 'dat we een beetje naar believen de parkeernormen toepassen'. "Daar moet goed naar gekeken worden. Ik ga daar eens kijken." Godschalk gaf aan om met Claessens in gesprek te gaan over meer parkeerruimte. "Maar die uitkomst is onzeker."
Overigens is Samenwerking Venray van plan tegen het plan te stemmen. Dat heeft alles te maken met het overschrijden van geurnormen. "De geurbelasting voor de toekomstige bewoners is te hoog. Dan kun je niet bouwen. Er is een bezwaarmaker. Als die naar de Raad van State stapt, kan het nog wel enkele jaren duren voordat er gebouwd kan worden." Ook Lotte Demarteau (PvdA) brak een lans voor de gezondheid van de toekomstige bewoners. "De geurnormen worden bij dit plan overschreden. En nu Venray het Schone Lucht Akkoord ondertekent, wordt ook voor de gezondheid van de mensen getekend." Als enkele veehouders in de buurt besluiten gebruik te maken van saneringsregelingen, is die geurbelasting geen item meer. Maar hierover bestaat nog geen duidelijkheid (zie pag. 10).


Voor de raadsvergadering van dinsdag 9 februari wordt het plan een hamerstuk.