De Spurkt, het beoogde gebied voor een nieuw bedrijventerrein.
De Spurkt, het beoogde gebied voor een nieuw bedrijventerrein. Foto: Rikus ten Brücke

Oppositie spant samen, Spurkt wankelt

Venray | Van de 30 hectare mag ruim 11 hectare worden ingezet voor zeer grootschalige logistieke hallen, ruim 15 hectare voor grootschalige logistieke bouw en 3,3 hectare voor kleinschalige industrie. Hiermee staat volgens de GB-juristen niet vast dat alleen in Venray gevestigde bedrijven die niet op eigen locatie kunnen uitbreiden op De Spurkt een plek kunnen krijgen. Dit is wel afgesproken in de regionale Visie Bedrijventerreinen, stellen de advocaten. En ook: 'De begrippen maakindustrie, agrofood en logistieke sector zijn niet gedefinieerd in het bestemmingsplan'.


Tevens ontdekten ze dat er geen bouwvlakken op de plankaart zijn aangewezen, het bebouwingspercentage van het terrein verhoogd kan worden naar 75 procent (in plaats van 50 procent) en dat de afstand van 5 meter tot perceelgrenzen kan worden verkleind. Daarbij is het mogelijk om kavels samen te voegen tot één bouwkavel. Als daarvoor wordt gekozen, kan er één grote bouwkavel ontstaan van ruim 17 hectare (zo'n 34 voetbalvelden) en eentje van 7,6 hectare. Mocht het ontwikkelbedrijf dat besluiten, dan hoeven alleen maar B en W van Venray daarvan op de hoogte worden gesteld. De gemeenteraad heeft er vervolgens niets meer over te zeggen. Wat het groen betreft: In het collegevoorstel is sprake van onder meer groenvoorzieningen en landschappelijke inpassing, van voet- en fietspaden en grondwallen. Maar volgens de juristen is deze bepaling zo geformuleerd dat er geen enkele verplichting bestaat om daadwerkelijk groenvoorzieningen aan te leggen. 'In hoeverre hiermee is voldaan aan het uitgangspunt dat De Spurkt wordt ontwikkeld voor bedrijven die in Venray actief zijn en geen mogelijkheden hebben tot uitbreiding op de huidige vestigingslocatie, laten we graag aan uw oordeel over', stelt GD Advocaten.

De uitkomsten van het second opinion-onderzoek zijn voor de oppositiepartijen VVD, SP, ProVenray, PvdA en Samenwerking Venray alarmerend genoeg om samen op gaan trekken met het oog op industrieterrein De Spurkt. Alle vragen die bij de vijf fracties over De Spurkt leven, worden gebundeld en gezamenlijk aan wethouder Jan Loonen voorgelegd. Duidelijk is al wel dat, als dit voorstel ongewijzigd wordt voorgelegd, de hele oppositie tegenstemt. Coalitiepartij Venray Lokaal toont zich 'verbijsterd' en D66 zal het voorstel in deze vorm niet steunen. Het CDA zegt nog even te wachten met het maken van een afgewogen keuze. Wat er ook gebeurt, SP, PvdA en ProVenray stemmen dinsdag sowieso tegen. Veel partijen hebben groeiende twijfels of De Spurkt wel de juiste plek is voor een industrieterrein. Veel natuurliefhebbers en -instanties en andere betrokken Venraynaren lopen al langer te hoop tegen de plannen.

De acht fracties lichten op verzoek van de redactie van Peel en Maas hun standpunten over De Spurkt toe.


Coalitiepartijen

CDA

Bouwkavel van 17 hectare is mogelijk op De Spurkt

'We begrijpen dat er nog een raadsinformatiebrief (RIB) met een nadere toelichting over De Spurkt komt. Aan de hand van die RIB, de gesprekken die er zijn gevoerd en de extra bijeenkomst(en) die er zijn geweest, pas dan zal het CDA een afgewogen keuze kunnen maken inzake bestemmingsplan De Spurkt'.


D66

'Wij zijn bezig alle vragen te verzamelen met de andere partijen en zullen deze gezamenlijk indienen. Tijdens de raad zal de wethouder de gelegenheid krijgen om deze vragen te beantwoorden. De verschillen tussen het huidige voorstel en ons standpunt zijn groot. Deze verschillen lijken we niet te kunnen overbruggen door middel van amendementen. Het plan zou waarschijnlijk te veel veranderen waardoor de procedure eigenlijk opnieuw gedaan zou moeten worden. Er kan wat ons betreft over het voorstel gestemd worden, maar het voorstel zoals dat er nu ligt zullen wij niet steunen. De toelichting op het plan tijdens de commissie Werken en Besturen verschilt op een aantal punten van de analyse van Geeraedts. We wachten de reactie van portefeuillehouder hierop af. Groeiende Venrayse bedrijven moeten perspectief blijven houden op locaties waar dat kan. Daarom houden we wat ons betreft vast aan het op termijn ontwikkelen van 30 hectare bedrijventerrein in Venray. Echter, dit hoeft niet allemaal in één keer, niet op één locatie, niet voor grote logistieke hallen en niet op De Spurkt. Het kan ook elders. Als het plan terug moet, is het logisch dat het voorkeursrecht komt te vervallen. De consequentie zal zijn dat ook andere locaties in beeld moeten komen'.


Venray Lokaal

'De uitleg van de advocaten verschilt opmerkelijk met die van de wethouder. We maken tijdens de raad van 26 januari een beargumenteerde keuze. De juristen gaven aan dat het vrijwel onmogelijk is om met amendementen reparatiewerk te verrichten. Als de second opinion van de externe juristen correct is, zit de schrik er goed in. Om niet te zeggen: het is verbijsterend'.


Oppositiepartijen

ProVenray

'Het plan zou in principe terug naar de tekentafel moeten. ProVenray is geen voorstander van een industrieterrein op De Spurkt en we zullen hoe dan ook tegen stemmen. Ook tegen het nieuwe plan. Wij waren op zijn zachts gezegd geschokt. Niet alleen over de inhoud, maar ook vanwege het feit dat er een advocaat of deskundige nodig is, om de raadsstukken te begrijpen. Dat mag niet van een volksvertegenwoordiger verwacht worden. Wij zijn bezig alle vragen te verzamelen met de andere partijen en zullen deze gezamenlijk indienen. Tijdens de raad van 26 januari zal de wethouder de gelegenheid krijgen ze te beantwoorden. Wat ons betreft gaat het hele plan de prullenbak in. Geen industrieterrein in het Loobeekdal'.


SP

'De SP zal op basis van er zijn grenzen aan de groei niet instemmen met het plan De Spurkt. Ondertussen heeft de SP-fractie zich aangesloten bij de gehele oppositie om gezamenlijk op te trekken in dit dossier. Lizzy Bruno (Pro Venray) en Bas Künen (VVD) bereiden nu namens de gezamenlijke oppositie vragen voor en die zullen dan ook namens de gezamenlijke oppositie in de raadsvergadering gesteld worden. Het standpunt van de SP zal daardoor zeker niet wijzigen. We zullen eerder bevestigd worden dat De Spurkt niet door mag gaan'.


Samenwerking Venray

'Op basis van onze eerste bevindingen tijdens de commissievergadering in november en de presentatie van de second opinion lijkt er een verschil te zijn in de uitleg. De uitleg van de advocaten en de toelichting van wethouder Jan Loonen lijken niet overeen te stemmen. De raad zal in ieder geval een besluit moeten nemen. Niet vergaderen is ook een besluit. Het voorkeursrecht zal dan immers vervallen voor dat gebied'.
Met het vervallen van het voorkeursrecht, doelt Samenwerking Venray op de verwerving van gronden die nodig zijn om industrieterrein De Spurkt te kunnen realiseren. Tot februari moeten grondeigenaren in dat gebied eerst de gemeente Venray en Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo de gelegenheid geven om gronden aan te kunnen kopen. Komt er geen overeenstemming, dan kan dat door onteigening gebeuren. Daarover besluit de gemeenteraad op 26 januari eveneens. Komt er geen besluit, dan hebben de grondeigenaren alle vrijheid hun gronden aan anderen te verkopen.


Samenwerking Venray: 'Wat onze fractie betreft zijn er zeker aanvullende vragen. Die zijn in voorbereiding. Samenwerking Venray vindt dat er in ieder geval een vergadering moet plaatsvinden. Dat op dit moment de uitkomst lijkt te worden dat het bestemmingsplan niet door de raad zal worden vastgesteld, mag niet meewegen in de beslissing wel of niet vergaderen. Is De Spurkt wel voor Venrayse bedrijven, hoe zit het met samenvoeging van kavels en met de zeggenschap? Dat vragen we ons vooral af. De advocaten waarschuwen dat in dit soort complexe zaken snel amenderen waarschijnlijk leidt tot fouten. Want bij een wijziging van het ene heeft dat mogelijk consequenties voor het andere. Dan moet dat mogelijk ook gewijzigd worden, omdat zaken aan elkaar geknoopt zijn. Tevens is er bij sommige wijzigingen een verandering van het exploitatieplan nodig en daarmee een economische doorrekening. Als raad zouden we wel erg ver gaan als we ook daaraan gaan sleutelen. Op basis van de second opinion lijkt het bestemmingsplan De Spurkt te rammelen. Wij zijn geschrokken. Als de twijfels rondom het bestemmingsplan niet worden weggenomen, of zelfs nog groter worden, stemmen wij tegen het bestemmingsplan. En dan terug naar de tekentafel. Gezien alles wat in de voorbije maanden is gewisseld, is het de vraag of er binnen de raad voldoende draagvlak is om überhaupt een nieuwe bestemming aan dat deel van De Spurkt te geven'.


PvdA

'Wat de Partij van de Arbeid betreft stemmen de uitleg en toelichtingen die wethouder Jan Loonen eerder over de plannen gaf zeker niet overeen met de bevindingen van de advocaten. Verre van dat zelfs. Het blijk dat niet bindend is vastgelegd dat het om Venrayse bedrijven moet gaan. Er bestaat verschil van mening over de mogelijke kavelgrootte en over welk type bedrijven zich op De Spurkt mogen vestigen en over de zeggenschap. Afhankelijk van de antwoorden van de wethouder op onze vragen, bekijken we hoe het dan verder moet. Het lijkt erop dat er zeker meer tijd nodig is. Ook wij hebben de juristen een heel ander verhaal horen vertellen dan het verhaal dat bij de beantwoording tijdens de commissievergadering verteld werd. Wij zijn van mening dat het bij het exploitatieplan en bij het bestemmingsplan om intenties moet gaan. Het moet gewoon juridisch waterdicht zijn. Op dit moment lijkt het helaas op de eerder genoemde punten zo lek te zijn als een mandje, dus niet klaar voor besluitvorming. Het zal dus afhangen van de raadsvergadering. Maar wat betreft de Partij van de Arbeid, komt er geen industrieterrein op De Spurkt'.


VVD

'Er is nogal een verschil tussen de uitleg van de wethouder en de advocaten. Tot onze verbazing rammelt het plan aan alle kanten. Een afgewogen keuze kunnen we nu niet maken. Het plan blijkt te zijn opgezet voor vooral grootschalige bedrijven tot en met de zwaarste milieucategorie. Kavels kunnen worden samengevoegd. Niet door Venray maar door hwt ontwikkelbedrijf. Zo kan in theorie één giga-groot complex tot 17 hectare worden gebouwd. En Venray gaat er niet meer over, alleen nog het ontwikkelbedrijf. De raad staat buitenspel. Het plan biedt juridisch onvoldoende borging voor de natuur en voldoet niet aan de omgevingsvergunning van de provincie. Dat zullen voor de Raad van State bij toetsing zwaarwegende punten zijn. Dit alles staat op gespannen voet met wat ons als raad en commissie is voorgehouden. Reparatie van het voorstel lijkt ons onmogelijk. We zijn wat ons betreft terug bij af. Totale heroverweging is aan de orde, zowel binnen het ontwikkelbedrijf als binnen de gemeente Venray. We willen geen megagrote logistieke ondernemingen met de grootste hallen in de zwaarste milieucategorie. Onze wethouder hield ons regelmatig voor dat De Spurkt voldoet aan deze randvoorwaarden. De advocaten hebben het plan gefileerd. Er bleef niet veel over van de toezeggingen van onze wethouder. VVD Venray ziet géén mogelijkheden voor het plan dat er nu ligt. Onze wethouder heeft iets uit te leggen.'