De winnende vastelaovesposter in Venlo.
De winnende vastelaovesposter in Venlo. Foto: Eigen foto

Winnende poster Jocus

Venray | Beeldend kunstenaar Anne Haeyen uit Venray heeft de vastelaovesposter van dit jaar gemaakt voor Jocus. De toonaangevende vastelaovesvereniging in Venlo koos uit vijf voorgeselecteerde ontwerpen de tekening van Haeyen als winnende inzending. "Ik ben zeker trots dat ik de poster voor de vastelaovesvereniging uit mijn geboorteplaats heb mogen maken."


Anne Haeyen (foto onder) is naar eigen zeggen een echt 'Venloos maedje'. Geboren en getogen in het centrum van Venlo kreeg ze van thuis uit vastelaovend met de paplepel ingegoten. Het feest der feesten werd bij haar thuis ieder jaar uitbundig gevierd. "Het hele huis was altijd versierd, kratten bier, muziek, lekker eten, de traditionele eitjes die gebakken werden en vervolgens lekker uitgaan. Mijn moeder zorgde altijd voor de sfeer in huis." Op haar 22ste dreef de liefde haar naar Venray. Als creatief therapeute op St. Anna leerde ze Hay Jeuken kennen, de nu bekende kerstbomenverkoper in Venray. De liefde was wederzijds, ze trouwden en wonen nu al meer dan 45 jaar samen.


Als kunstenaar koestert Anne Haeyen al langer de wens om de Limburgse vastelaovesposter te maken. De kans om de poster voor haar geboorteplaats Venlo te maken, greep ze met beide handen aan. "Ik heb me ingeschreven en met mijn tekening geprobeerd het thema 'Det hebbe weej gaer' (dat hebben we graag, red.) zo treffend mogelijk uit te beelden." De jury was in ieder geval vol lof over haar inzending, een feestelijk, kleurrijk uitgedost knuffelend paar. 'De poster straalt een hoop warmte uit. Hij roept een gevoel op waarin mensen zich juist in deze tijd herkennen en verlangen naar vastelaovend', zo staat in het juryrapport te lezen. Volgens Jocus verbeeldt dat het gevoel waar we naar op zoek zijn in deze gekke tijd. Een lezing die door de kunstenaar wordt gedeeld. "Twee mensen die geschminkt zijn, klaar zijn voor vastelaovend. Elkaar vastpakken, knuffelen, omhelzen, kussen, dat is voor mij vastelaovend. En als je het breder trekt, is dat ook waar we in deze coronatijd weer naar verlangen. Die passie heb ik in mijn werk gelegd. Eerlijk gezegd word ik blij van mijn eigen poster. Ik hoop dat anderen dit ook worden."


In totaal werden twintig inzendingen beoordeeld. Via social media kon op de vijf geselecteerde ontwerpen worden gestemd. In een kleine vier dagen werd maar liefst 2600 keer gestemd met als uiteindelijke winnaar de Venrayse kunstenares. Die kreeg ook in haar woonplaats niets dan lof voor haar bijdrage aan de Venlose vastelaovend. "Veel mensen uit mijn eigen omgeving, maar ook vreemden, hebben me al gevraagd waar de poster te koop is. Ze willen hem graag hebben. Ik heb bij Jocus het verzoek gedaan om meer posters te maken, zodat ook mensen buiten Venlo een stukje vastelaovend in huis kunnen halen."

Afbeelding
Kunstenares Anne Haeyen is een trotse maker van de poster.