Venray Transparant zet akten op internet

Venray | Enkele overeenkomsten en akten over de grondaankopen van wethouder Jan Loonen staan vanaf deze week (vandaag) op internet. De nieuwe Stichting Venray Transparant (SVT is nog in oprichting) is verantwoordelijk voor de publicatie. SVT geeft aan de komende tijd meer informatie over de gronddeals en aanverwante zaken te publiceren.


Door Henk Baltussen


Op de internetsite www.venray-transparant.nl staan vijf dossiers. Daarbij de twee leveringsakten van de in totaal 37 hectare aan Loobeekgronden die Loonen als privépersoon van Waterschap Limburg kocht. Die akten passeerden op 12 juni 2020 de notaris en zijn integraal op internet te bekijken.

Tevens heeft de stichting een akte op de site gezet waaruit blijkt dat Jan Loonen zijn broer Toon (huidig CDA-fractievoorzitter) machtigt om op 22 maart 2017 gronden voor 400.000 euro aan te kopen in Heide, waar ze beiden wonen. Die akte passeerde bij een notaris in Gemert-Bakel. "Die akte is voornamelijk geplaatst om prijsverschillen in gronden aan te geven", zegt de oprichter van de stichting wiens naam bij de redactie bekend is. "Het is nog te vroeg om naar buiten te treden. De stichting moet er eerst zijn." Bij de dossiers op internet geeft SVT tekst en uitleg over de inhoud van de verschillende overeenkomsten.

Volgens SVT, dat uit een viertal personen bestaat, is de publicatie van de vijf stukken slechts het topje van de ijsberg. "We onderzoeken nog veel meer in Venray. Momenteel hebben we 26 zaken op de plank liggen. Daaronder het natuurplan Oostrumsche Heide, de ontwikkeling van de haven in Wanssum en het Jerusalemgebouw in Venray."

Ook duikt de stichting in de ontwikkelingen rond het Venrayse centrum, waarvan De Bleek een onderdeel is. "Hoe is het met De Bleek zoals het nu gaat en wat is er allemaal gebeurd? De intentie is vooral na te gaan of op fatsoenlijke wijze met de belastinggelden wordt omgegaan en is omgegaan. Daar hebben wij in veel gevallen ernstige twijfels over." Op de site komen ook alle mediaberichten die in de regionale en landelijke pers over Venrayse zaken verschijnen.


Reageren of contact opnemen met SVT kan via info@venray-transparant.nl.