Afbeelding
Foto: Eigen foto

Onderzoeker gaat integriteitsvraagstuk Venray volgen

‘Theorie kan niet zonder praktijk’

Venray | Jurist en psycholoog mr. drs. Hans Egtberts uit Duiven gaat in het kader van zijn promotieonderzoek over ‘Integriteit en lokale politieke ambtsdragers’ aan de Open Universiteit in Heerlen de gronddeals die wethouder Jan Loonen sloot met Waterschap Limburg met interesse volgen.


Egtberts meldde zich naar aanleiding van de publicatie over de kwestie in het NRC bij de redactie van Peel en Maas. “Het promotieonderzoek richt zich in algemene zin op integriteit binnen het lokaal openbaar bestuur, waarbij dat gedefinieerd wordt als gekozen en/of ongekozen lokale politieke ambtsdragers. Het gaat dan dus om burgemeesters, wethouders, raadsleden en steunfractieleden”, legt Egtberts uit. “Ik las in het NRC, dat de redactie van Peel en Maas onderzoek heeft gedaan naar mogelijke integriteitsschendingen van een wethouder van de gemeente Venray. Dat is in het kader van mijn onderzoek uitermate interessant. Het is voor mij een uitgelezen kwestie om op de voet te volgen, omdat theorie rondom integriteit niet kan zonder concrete praktijkgevallen, waar dit er één lijkt te zijn van zeer recente datum.” Het onderzoek van Hans Egtberts is gestart op 15 september 2020 met de fase van het oriënteren op het onderwerp en het schrijven van een concreet onderzoeksvoorstel voor het promotieonderzoek. “Het onderzoek zal dan naar verwachting in circa drie jaar moeten uitmonden in enkele ((wetenschappelijke) artikelen in vaktijdschriften en in een proefschrift. Het richt zich op het integer dan wel niet-integer handelen van lokale politieke ambtsdragers. Enerzijds gaat het dan om de ‘traditionele’ integriteitsvraagstukken, zoals bijvoorbeeld belangenverstrengeling, fraude en grensoverschrijdend gedrag, anderzijds wordt ook gekeken naar verstrengeling van onder- en bovenwereld in de politiek, waarbij daar niet zozeer de onderwereld centraal staat maar de lokale politieke ambtsdrager die zich – gewild of ongewild – inlaat met criminaliteit en/of criminele organisaties.”

Als fractieleider van D66 in de gemeente Duiven heeft Egtberts naar eigen zeggen ‘een bijzondere affiniteit met het vraagstuk van integriteit en lokaal openbaar bestuur’. “Ik ben bijzonder geïnteresseerd in een goed onderbouwde wetenschappelijke definitie/omschrijving van ‘integriteit’, het krijgen van een goed inzicht in het voorkomen van niet-integer gedrag in Nederland en mogelijk enkele andere EU-landen, de wijze waarop integriteitsvraagstukken in beeld gebracht kunnen worden en welke rol diverse actoren, zoals samenleving, pers, klokkenluiders etc. daarin kunnen spelen en de persoonskenmerken van een integere en niet-integere politieke ambtsdrager.”


Foto: Hans Egberts.