De meanderende Loobeek bij Merselo.
De meanderende Loobeek bij Merselo. Foto: Rikus ten Brücke

Vragen van eigen bestuur

ROERMOND/VENRAY | Guiseppe Noteborn en Jacques Arntz, bestuursleden van Waterschap Limburg (WL), willen van het dagelijks bestuur (DB) van WL weten hoe de gronddeals tussen de familie Loonen en het waterschap tot stand zijn gekomen. Noteborn (VVD) en Arntz (50Plus) lazen in NRC over de transacties, waarbij wethouder Jan Loonen privé 37 hectare aan Loobeekgronden aankocht.

De twee willen weten welke personen betrokken waren bij de grondverwerving (onderhandelingen inclusief grondtransacties) en welke functies die betrokkenen op dat moment bekleedden. Dat willen ze zowel van de zijde van de familie Loonen als van de ambtelijke en bestuurlijke kant van het waterschap weten.


Tevens zijn ze benieuwd welke personen de bestuurlijke eindverantwoordelijkheid hadden ten tijde van de verschillende stadia van de grondtransacties voor het Loobeekdalproject.
Over dat project willen ze uitgebreide informatie van het DB en ook willen ze weten waarom deze gronden nodig waren en of er geen alternatieven voor waren. Daarnaast verlangen ze een overzicht van wat door familie Loonen aan grond is ingebracht en wat WL ervoor teruggaf.


En ook of de gronden zijn getaxeerd, door wie en waarom niet voor onteigening van gronden is gekozen.


Noteborn en Artnz willen bovendien weten of voormalig Waterschap Peel en Maasvallei destijds op de hoogte is gesteld over de gevoeligheid van deze grondverwerving. Een wethouder die privézaken doet met het waterschap, is geen alledaagse kost. Daarom deze laatste vraag van het duo: 'Vindt u alles overziend het verstandig een waarnemend dijkgraaf van dezelfde politieke partij als de wethouder van Venray (CDA, red.) de onderhandeling te laten voeren over deze grondruil?'


Wanneer de twee bestuursleden antwoorden op hun vragen krijgen, is onbekend.