Leonie Siebers, Huub Thijssen, Martin Leenders, Nel Steegh en Mat Vestjens (v.l.n.r.) zetten zich in voor het Toon Hermans Huis.
Leonie Siebers, Huub Thijssen, Martin Leenders, Nel Steegh en Mat Vestjens (v.l.n.r.) zetten zich in voor het Toon Hermans Huis. Foto: Willem Menting

Toon Hermans Huis ook in Venray

Venray | De gemeente Venray krijgt een dependance van het Toon Hermans Huis, een inlooppunt voor mensen die kanker hebben (gehad), hun naasten en nabestaanden. Het Venrayse etablissement van het Toon Hermans Huis krijgt een plekje in ziekenhuis VieCuri op de afdeling oncologie, wanneer het inlooppunt geopend wordt is nog niet duidelijk. "Het liefst zo snel mogelijk natuurlijk", vertelt Martin Leenders van Stichting Match voor Vrijwilligers. "Als we voldoende vrijwilligers hebben, kunnen we snel starten."


De stichting is verantwoordelijk voor het aantrekken van vrijwilligers voor het Toon Hermans Huis. In totaal zijn er acht vrijwilligers nodig om in de vraag te voorzien. Het Venrayse inlooppunt wordt uniek. "We gaan ambulant werken", legt Mat Vestjens, directeur van het Toon Hermans Huis in Noord-Limburg, uit. "Onze vrijwilligers komen bij de mensen thuis. Dan kunnen ze in hun eigen vertrouwde omgeving praten over hun situatie. Dat is in onze ogen een hele prettige werkwijze. We hebben ook een inlooplocatie in het ziekenhuis. Statistisch gezien krijgen zo'n 300 nieuwe mensen per jaar in de gemeente Venray te maken met kanker. Daarbij komt dat we leven steeds langer door betere therapieën. De helft heeft steun nodig en dan komen wij in beeld."

Nel Steegh, oncologisch verpleegkundige, legt het belang van het Toon Hermans Huis uit. "Het is moeilijk om op een lijn te komen en blijven, tussen het gezin, de patiënt en de ziekte kanker. Dat is heel jammer in deze periode, van angst, verdriet en onzekerheid. Als je in gesprek gaat met een echtpaar, dat wordt geconfronteerd met kanker, krijg je vaak hele bijzondere gesprekken. Het is dankbaar om deze gesprekken te kunnen voeren. We zijn laagdrempelig, ons doel is luisteren en zo nodig advies geven. Ook na het definitief afscheid nemen van de patiënt is het belangrijk dat men op steun van ons kan rekenen."

Niet alle gesprekken worden bij de mensen thuis gevoerd. Het is ook mogelijk om in VieCuri een gesprek aan te gaan met de deskundigen van het Toon Hermans Huis. "Het inlooppunt zal ook geopend zijn tijdens het spreekuur van de oncoloog. Bij een slechtnieuwsgesprek krijgen patiënten slechts tien procent van de informatie mee. Wij zouden een bijdrage kunnen bieden in de ondersteuning van de patiënt en hun naasten na dit gesprek.”

Toon Hermans Huis Noord-Limburg, locatie Venray zoekt dus vrijwillige ambulante ondersteuners. Zij gaan cliënten helpen bij het omgaan met moeilijke situaties, zodat de cliënt zich staande weet te houden in een periode van onzekerheid en angst. "De vrijwilliger gaat op bezoek of ontmoet de patiënt op een andere locatie. De zorg is erg laagdrempelig en er is geen indicatie voor nodig. We werken zonder wachtlijst."

Volgens Vestjens kunnen de vrijwilligers hun kennis over oncologie, psychosociale aspecten, rouw en verlies inzetten voor het Toon Hermans Huis. "Onze vrijwilligers kunnen een gratis training krijgen en intervisie leren. Ze krijgen professionele begeleiding en kunnen altijd ergens aankloppen." Iedereen die interesse heeft om vrijwilliger te worden voor het Toon Hermans Huis in Venray kan contact opnemen met Martin Leenders via telefoonnummer 0478-516995 of mailen naar martin.leenders@matchvoorvrijwilligers.nl

Match zoekt vrijwilligers voor inlooppunt Toon Hermans Huis