Tom Kunzler woont in Utrecht, maar groeide op in Venray.
Tom Kunzler woont in Utrecht, maar groeide op in Venray. Foto: eigen foto

Tom Kunzler

Utrecht | Als kind droomde Tom Kunzler (31) van een carrière als archeoloog. Met kaplaarzen aan zou hij zorgvuldig in de grond op zoek gaan naar dinosaurusbotten, fossielen en Romeinse badhuizen. Van zijn romantische gedachte bleef in werkelijkheid niet veel over. "Na een gesprek met een archeoloog werd voor mij duidelijk dat archeologie in Nederland vooral bestaat uit het analyseren van verkleuringen in de grond. Toen heb ik besloten om wat anders te gaan doen", vertelt Kunzler. "Ik ben wél geschiedenis gaan studeren aan de Radboud Universiteit in Nijmegen."


Na zijn bacheloropleiding volgt hij de master politiek en parlement. "In de geschiedenishoek was toen ik afstudeerde weinig werk te vinden. Rond 2012 waren de effecten van de crisis nog goed merkbaar en voor historici waren er maar weinig banen. En een leven als geschiedenisdocent zag ik ook niet zitten. Ik besloot me volledig op de politiek te storten en dat bevalt tot nu toe echt uitstekend."


Kunzler, geboren en getogen in Venray, woont inmiddels al ruim zes jaar in Utrecht en is onder meer actief als partijvoorzitter van D66 Utrecht. Daarnaast werkt hij fulltime als senior adviseur bij Public Matters, een lobbyadviesbureau dat is gespecialiseerd in beleidsbeïnvloeding en strategische communicatie. "Nu doen we alles vanuit huis, maar voorheen was ik veel in Den Haag te vinden. We voeren veel gesprekken met bijvoorbeeld Tweede Kamerleden. We adviseren onze cliënten over hoe zij hun onder de aandacht brengen bij de Tweede Kamer, ministeries of andere overheden. Ook tijdens de coronacrisis gaat het werk gewoon door. Er kloppen sectoren bij ons aan bijvoorbeeld worden vergeten bij de steunpakketten rondom covid-19. Wij adviseren dan bij hun belangenbehartiging en dat hun stem wordt gehoord in politiek Den Haag."


Kunzler is naar eigen zeggen een generalist en met zijn werk ondersteunt hij met name cliënten in de digitale sector. "Mijn kennis en kunde zet ik in om bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties te ondersteunen. Daarbij volg ik politieke ontwikkelingen en het nieuws op de voet, zodat ik altijd het beste advies op het juiste moment kan geven."

De oud-Venraynaar komt nog regelmatig in zijn geboorteplaats om zijn ouders te bezoeken in Brukske en Antoniusveld. "En mijn zus woont tegenwoordig in Horst, ik kom dus nog regelmatig in Noord-Limburg. Zelf ben ik helemaal op mijn plek in Utrecht. Ik heb tijdens mijn studie ook nog een periode in Nijmegen gewoond, maar omdat mijn vriendin in Utrecht woonde en ik werkte in Den Haag, lag het voor de hand dat ik naar Utrecht zou verhuizen. Dat bevalt uitstekend, de reistijd naar het werk is een stuk korter geworden."


Na zijn periode op de toenmalige basisschool De Foekepot, ging Kunzler naar het Raayland College en met zijn vwo-diploma op zak trok hij verder het land in en ging hij studeren aan de Radboud Universiteit. "Tijdens mijn eerste studiejaar reisde ik nog dagelijks op en neer, maar later ben ik toch op kamers gegaan. Het was tijd om mijn vleugels uit te slaan, zullen we maar zeggen."

Kunzler had al vroeg interesse in politiek en maakte zich zorgen over Limburg, waarin volgens hem persoonlijk en professioneel gewin vaak door elkaar lijken te lopen in de politiek. Hij meldt zich tijdens zijn studietijd snel aan bij de Jonge Democraten, de jongerenpartij van D66: “In die tijd kwam Geert Wilders vaker in beeld en dus ook zijn populistische uitspraken. Ik merkte bij mezelf dat ik me daar absoluut niet in kon vinden. Alexander Pechtold ging daar fel tegenin en had een progressief verhaal over onderwijs en Europa, waar ik me altijd goed mee kon identificeren. Ik vond zijn geluid heel krachtig, daar wilde ik bij horen en toen ben ik lid geworden."

Als lid bezocht Kunzler verschillende politieke avonden en evenementen van de Jonge Democraten en al snel stapte hij in het partijbestuur van de afdeling Arnhem-Nijmegen. "We organiseerden zes politieke avonden per maand met sprekers als Jan Marijnissen en Hubert Bruls. Het waren altijd hele leerzame, maar vooral gezellige bijeenkomsten. We organiseerden ook uitwisselingen naar zusterpartijen in Denemarken en Estland. Ik bouwde in die tijd ook goede vriendschappen op met partijleden en ook met gelijkgestemden uit het buitenland."


Toen Kunzler naar Utrecht verhuisde, ging hij aan de slag als politiek medewerker voor D66 in de provincie Overijssel. "We voerden daar oppositie en ik vond het een mooie uitdaging om met snode plannen in het nieuws te komen. Toen ik later voor D66 in de provincie Utrecht ging werken, veranderde mijn werk. In de provincie Utrecht zitten we in de coalitie en dat is natuurlijk een hele andere manier van politiek met meer afstemming."

Sinds afgelopen zomer is Kunzler voorzitter van het afdelingsbestuur van D66 Utrecht: "In 2017 werd ik bestuurslid communicatie en moest ik bijvoorbeeld zorgen voor alle online campagnevideo’s die Utrechters moesten overtuigen om op D66 te stemmen. Nu ik voorzitter ben, heb ik veel contact met onze raadsleden en wethouders. We zijn druk bezig met de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart en proberen heel Utrecht te flyeren. Normaal pakken we het grootser aan, maar vanwege de coronacrisis moet alles anders deze keer. We zijn ook net begonnen met het schrijven van ons verkiezingsprogramma voor de gemeentelijke verkiezingen van 2022. Ook maak ik samen met een vriendin een podcast over de verkiezingen om politiek uit te leggen in begrijpelijke taal."


Naast zijn werk als D66-voorzitter en senior adviseur bij Public Matters bezoekt Kunzler graag festivals. "Ik vind het heerlijk om gezellig op een festivalterrein te genieten van een speciaalbiertje en de gezelligheid. Solar in Roermond staat altijd hoop op mijn lijstje. Nu het even niet kan, ben ik onder extra druk met D66. Ik ben toch wel tussen de 10 en 25 uur per week bezig voor de partij. Richting de verkiezingen wordt dat alleen maar meer, denk ik. Je kunt dus wel stellen dat politiek mijn grootste passie is."

Afbeelding