Verdediger Stan van Dijck maakt het seizoen af bij Roda JC.
Verdediger Stan van Dijck maakt het seizoen af bij Roda JC. Foto: Roda JC

Minuten maken bij Roda JC

Venray/Kerkrade | Stan van Dijck zat vrijdagavond voor het eerst bij de wedstrijdselectie van Roda JC voor het duel met De Graafschap (1-3 verlies, red.). De huurling van VVV-Venlo moet echter nog even wachten op zijn eerste minuten in het shirt van Roda JC, de verdediger bleef op de bank. "Ik wil zoveel mogelijk minuten maken in een eerste elftal", vertelt de 20-jarige mandekker. "Dit is goed voor mijn ontwikkeling en uiteindelijk wil ik als een betere speler terugkeren naar VVV-Venlo."


Van Dijck wordt door de club uit Kerkrade voor een halfjaar gehuurd van de eredivisionist uit Venlo. Na de komst van verdediger Kristopher Da Graca naar VVV, wist Van Dijck wel dat het voor hem een lastig verhaal zou worden. "Als we op de training elf tegen elf speelden, dan deed ik al niet meer mee. Je moet dan eerlijk naar jezelf zijn en snel doorschakelen, want lang de tijd om wat nieuws te zoeken heb ik niet. Ik heb mijn zaakwaarnemer gebeld en die is gaan rondkijken en zoeken naar een geschikte oplossing. Ik kon ook naar Telstar, maar heb uiteindelijk voor Roda JC gekozen."

Bij de eerstedivisionist was het gevoel volgens Van Dijck beter. "Ik had wel het gevoel dat de trainer (Jurgen Streppel, red.) vertrouwen in mij heeft. Dat is natuurlijk wel belangrijk. Ik ga niet naar Roda JC om een halfjaar op de bank te zitten. Ik wil wel knokken voor mijn plek."

Jeffrey van As, technisch directeur van Roda JC, is blij met de komst van Van Dijck: "Met Stan halen we een talentvolle en fysieke verdediger in huis met een prima lange pass. Een echte prof die keihard werkt om zichzelf te verbeteren. Stan zal bij Roda JC de concurrentie moeten aangaan met onze huidige centrale verdedigers."

Tijdens het duel met De Graafschap werden de plekken in het hart van de verdediging ingenomen door het Belgische talent Xander Lambrix en de ervaren Kees Luijckx. Een andere concurrent voor Van Dijck, Richard Jensen uit Finland, kwam vrijdagavond wel binnen de lijnen in het duel. "Ik had pas twee keer meegetraind, heb nu even rustig kunnen wennen aan alles bij de club. Ik moet zeggen dat het tot nu toe uitstekend bevalt. Het is een grote club en de faciliteiten zijn uitstekend."

Ook op het trainingsveld is het niveau volgens Van Dijck 'hoog'. "Bij Roda JC spelen we ook een ander soort voetbal. VVV strijdt tegen degradatie en Roda kijkt juist omhoog en wil aanvallend voetbal spelen. Dat is voor mij ook wel even schakelen, maar ik denk dat deze manier van voetballen ook wel bij mij past."

'Ik wil sterker terugkomen bij VVV-Venlo'

Volgens de Venraynaar moet Roda zich uiteindelijk zien te kwalificeren voor de play-offs voor promotie naar de eredivisie. "Daar gaan we hard voor werken en hopelijk kan ik een belangrijke bijdrage leveren dit seizoen. Ik sta in ieder geval te trappelen om in actie te komen." De ploeg van Van Dijck neemt het zondagavond om 20.00 uur in Kerkrade op tegen Jong Utrecht.

Na afloop van het huidige seizoen hoopt Van Dijck terug te keren bij VVV-Venlo en daar te strijden voor zijn kansen. Hij volgt de verrichtingen van zijn eigenlijke werkgever op de voet. "Gelukkig haalde VVV zeven punten uit de laatste drie wedstrijden. De situatie is nu compleet anders en VVV heeft wat afstand genomen van de degradatiezone. Met Giorgos Giakoumakis heeft VVV dit jaar een echte goalgetter in huis. Dat is tijdens de trainingen ook te merken. Hij schiet uit alle hoeken en standen en altijd tussen de palen."

Het contract van Van Dijck loopt tot medio 2022. "Het doel blijft nog altijd: slagen bij VVV-Venlo."

Afbeelding